Wat is schermtijd en hoe kun je het controleren?

Wat is schermtijd en hoe kun je het controleren?

Tegenwoordig zit bijna iedereen de hele dag naar hun telefoon te staren. Niet zo gek als je erover nadenkt, want alles wat je nodig hebt is binnen handbereik. Onze schermtijd loop hierdoor in rap tempo op.

Ga jij ooit de deur uit zonder mobiele telefoon? Voor veel mensen is het onmogelijk om één dag zonder mobiele telefoon door te brengen. We willen altijd bereikbaar zijn. We zoeken het direct op als we iets willen weten. En een paar minuten wachten op de bus? De kans is groot dat je direct je smartphone pakt om je social media kanalen te checken. Zonder dat je het doorhebt kijk je zo een paar uur per dag op je telefoon.

Inzicht in de schermtijd kan voor mensen die verslaafd zijn aan hun telefoon erg confronterend zijn. Daarom vermijden ze apps die de schermtijd bijhouden. Maar wat is scherm tijd precies? Hoe kun je het controleren? En is een hoge schermtijd slecht voor je gezondheid? In dit blog geven we je antwoord op deze vragen.

Wat is schermtijd precies?

De schermtijd geeft je inzicht in hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon. Het geeft aan hoeveel uren je naar je scherm kijkt, wat je allemaal bekeken hebt en hoe vaak je je telefoon oppakt per dag.

In sommige gevallen kan het begrip schermtijd verwarrend zijn. Je kunt wel inzicht willen in je schermtijd, maar dit betekent niet dat je je schermtijd ook wilt verminderen.

Toch zijn de inzichten in je schermtijd vaak als voldoende om een gezonde afweging te maken. In de meeste gevallen kun je je schermtijd terugvinden in de instellingen van je telefoon.

Je schermtijd inzien op verschillende apparaten

Vraag je je inmiddels af wat jouw schermtijd is? Je kunt het heel gemakkelijk terugzien in de instellingen van je telefoon.

Schermtijd inzien op Apple iPhone

Heb je een iPhone? Dan kun je de schermtijd inzien door naar Instellingen te gaan en te klikken op schermtijd. Je kunt hier een overzicht vinden van je schermuren.

Zie ook: Hoe achterhaal je schermtijd op Apple iPhone?

Wat is schermtijd en hoe kun je het controleren?

Schermtijd inzien op Samsung

Op een Samsung telefoon kun je je schermtijd inzien via de standaard App ‘Digitaal Welzijn’. Ook deze app kun je vinden door naar de instellingen te gaan. Je kunt hier de app ‘Digitaal Welzijn’ aanklikken.

Je ziet hier een overzicht van de apps die je gebruikt op je telefoon en hoeveel minuten je per app besteedt. Via het dashboard kun je ook tijdslimieten in kunt stellen per app. Is je tijd om, dan wordt de app geblokkeerd.

Schermtijd inzien op Huawei

Huawei gebruikt een andere naam om je schermtijd in te zien. Via de instellingen van je telefoon kun je ‘Digitale Balans’ opzoeken. Klik hierop en je ziet direct wat jouw schermtijd is.

Wat is een normale schermtijd?

Jaarlijks loopt het gemiddelde smartphone gebruik wereldwijd gestaag op. Vooral de jongeren kunnen niet meer zonder hun telefoon. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat we steeds vaker naar beeldschermen staren. Gemiddeld kijken we vier uur per dag naar onze telefoon.

De pieken zijn vroeg in de ochtend en laat in de avond. Maar wat is een normale schermtijd? Is gemiddeld vier uur per dag voor jou normaal? Of heb je het gevoel dat het ook minder kan? Want wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

Is veel schermtijd slecht voor je gezondheid?

Als het gaat over de gemiddelde tijd die we doorbrengen op onze smartphone en of dit slecht is voor onze gezondheid, dan zijn de meningen hierover verdeeld. Er bestaan namelijk geen strakke richtlijnen die je vertellen hoe lang je op je telefoon mag zitten. Dit heeft onder andere te maken met wat je bekijkt op je telefoon en in hoeverre je er zelf schade van ondervindt.

Als jouw schermtijd niet ten koste gaat van je dagelijkse leven, je nog gewoon normaal om kunt gaan met vrienden en familie en je werk kunt doen, dan zijn er geen problemen. Maar als je merkt dat je niet meer kunt slapen, omdat je de hele avond op je telefoon zit te scrollen, of als je merkt dat je je depressief gaat voelen, dan doe je er verstandig aan om je schermtijd te beperken.

Zie ook: slecht slapen doordat je jouw telefoon gebruikt

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips al gelezen:

Vergelijkbare berichten