Waarom je je telefoon beter niet mee kunt nemen naar de wc

Waarom je je telefoon beter niet mee kunt nemen naar de wc

Neem jij je smartphone altijd mee naar de wc? De kans is groot dat je antwoord ‘ja’ is. Even Facebook checken, een spelletje spelen of een YouTube filmpje bekijken; iedereen doet het. Toch is het beter om je smartphone niet mee te nemen naar het toilet. Wist je dat het ten eerste hartstikke onhygiënisch is? En dat het helemaal niet zo goed is om lang op het toilet te zitten?

Bacteriën

Niet voor niets wassen we onze handen na een toiletbezoek. Jouw wc zit namelijk vol met bacteriën. Natuurlijk veeg je je bips niet met je telefoon af, maar je raakt deze wel aan vóórdat je je handen hebt gewassen.

Er kunnen ook bacteriën op je mobiel terechtkomen bij het doortrekken van de wc. Het water, met daarin kleine deeltjes uitwerpselen en urine, kan namelijk wel een meter omhoog spetteren. Zonder dat je dit ziet! In dit water kan de E.coli bacterie zitten en dit kan dan op je telefoon terechtkomen.

Openbaar toilet

Natuurlijk maak je je eigen toilet altijd uitermate goed schoon. Het is ook geen probleem als jouw wc alleen voor eigen gebruik is. Je wordt namelijk niet snel ziek van je eigen bacteriën. Het is een ander verhaal wanneer je jouw toilet deelt met anderen of wanneer je gebruik maakt van een openbaar toilet.

Dan is de kans groot dat het toilet vol zit met darmbacteriën en ziektekiemen en hier kun je wel degelijk ziek van worden. Dus als je gebruik moet maken van een openbaar toilet, laat je telefoon dan gewoon in je broekzak of je jas zitten.

Goed je handen wassen

Helaas is het probleem niet opgelost als je je handen even onder de lopende kraan houdt. Het is natuurlijk heel belangrijk om je handen goed te wassen na een toiletbezoek, maar als je daarna weer je vieze telefoon vastpakt ben je weer terug bij af. Wil je toch je telefoon meenemen naar het toilet? Ontsmet deze dan direct. Je zou je telefoon dus net zo vaak moeten wassen als je handen.

Waarom je je telefoon beter niet mee kunt nemen naar de wc

Geen telefoon meer mee naar het toilet

Wist je dat het helemaal niet goed is om langer dan tien tot vijftien minuten op het toilet te zitten? Als je jouw telefoon meeneemt naar het toilet dan zit je er vaak langer dan nodig is en dit is niet bevorderlijk voor de stoelgang.

Wanneer je het gevoel hebt dat je moet poepen neem je vaak je telefoon mee naar het toilet. Je kunt deze tijd namelijk prima besteden om even wat mails te beantwoorden, een spelletje te spelen of even door je Instagram feed heen te scrollen. Voordat je het weet zit je een half uur op het toilet. Toch is het beter om je telefoon niet mee te nemen naar de wc, want poepen zou geen lang proces moeten zijn. Het is zelfs beter om niet langer dan 10 tot 15 minuten op het toilet door te brengen.

Ophouden en forceren

Heb je langer dan tien minuten nodig om te poepen? Dan heb je wellicht niet voldoende aandrang. De kans is dan groot dat je gaat duwen en persen en hierdoor zouden aambeien kunnen ontstaan. Dit kan gaan bloeden en kan erg pijnlijk zijn.

Bezoek dus alleen maar het toilet als je aandrang voelt. Zit je al langer dan tien minuten en is het nog steeds niet gelukt? Ga dan iets anders doen en ga pas weer naar het toilet als je aandrang voelt.

Heb je altijd langere tijd nodig om te poepen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet genoeg vezels eet (eet meer groenten en fruit), dat je niet genoeg water ​drinkt of dat je last hebt van stress. Door stress  vermindert je darmbeweging en dit heeft als gevolg dat je minder goed naar het toilet kan.

Vergelijkbare berichten