Een telefoondetox; durf jij het aan?

Een telefoondetox; durf jij het aan?

Heb jij wel eens gehoord van een digitale detox? Hieronder wordt verstaan dat je de tijd, die je op schermen en apparaten doorbrengt, verkort. Als het gaat om  verspilling van tijd, focus en efficiëntie, dan is de smartphone de grootste schuldige.

Voor veel mensen geldt dat dit kleine apparaatje meer aandacht van ons krijgt dan onze collega’s, vrienden of zelfs geliefden. Een digitale detox begint voor velen dan ook bij de smartphone. Wil jij minder verslaafd raken aan je smartphone of is het  gewoon nodig omdat je symptomen begint te vertonen van nomophobia? Dan is het tijd voor een telefoondetox. Durf jij het aan?

Voor een echte detox zou je jezelf natuurlijk een maand lang kunnen laten opsluiten in een boeddhistisch zen-klooster waar mobiele telefoons niet geoorloofd zijn. De cultuur van constante en onmiddellijke informatie heeft ons echter zeer ongeduldig gemaakt. We verlangen continue bevrediging en het liefst zo snel mogelijk! Maak daarom gebruik van de volgende vijf tips, waarmee je snel en effectief je telefoonverslaving kunt temperen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder tijd doorbreng op mijn mobiel?

Wil jij minder tijd doorbrengen op je mobiel? Besef je dat het apparaat meer controle heeft over jou dan andersom? Maak dan gebruik van de volgende telefoondetox tips:

Schakel meldingen uit

Jij wilt toch ook weer controle over je eigen leven? Geleefd worden door een apparaat, dat is toch zonde van je tijd? Het eerste wat je doet is je mobiel pakken, ga naar het menu en schakel de instellingen in.

Schakel nu alle onnodige meldingen uit voor de apps die op je telefoon zitten. Onnodige meldingen zijn de meldingen die geen onmiddellijke actie van jou vereisen, wees daar streng in voor jezelf. Heb je de telefoon niet nodig voor je werk? Zet je telefoon dan op stil en  schakel de trilfunctie ook uit.

Kies voor de grayscale op je telefoon

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom die apps allemaal zo’n vrolijk kleurtje hebben? Dat is om het gebruik aanlokkelijk te maken. Zit je jouw vrije tijd ook vaak te verdoen op Instagram?

Kies er dan voor om het scherm van je mobiel te veranderen in grayscale, oftewel grijstinten. Dit is een functie dat standaard op de IPhone zit. De apps veranderen hierdoor in een saai grijs kleurtje. Dit zorgt ervoor dat het veel minder snel jouw aandacht vraagt. Dit is een functie die werkelijk  werkt tegen het onbewust scrollen op je mobiel.

Verwijder de meest verslavende apps, meedogenloos

Je weet vaak zelf heel goed welke apps de meeste van jouw aandacht vragen. Ben je hier geheel onbewust van, dan kun je dit zelfs op je mobiel controleren. Kijk je urenlang video’s op YouTube, klik je onbewust de hele dag stories weg op Insta of ben je old-skool en is Facebook nog steeds jouw grootste tijdverdrijf? Verwijder deze apps dan, meedogenloos. Oké, het zal even moeilijk zijn, maar als je echt van je telefoonverslaving af wilt, dan zijn harde maatregelen nodig.

Zie ook: Social media verwijderen van je telefoon; durf jij het aan?

Een telefoondetox; durf jij het aan?

Kijk naar één scherm tegelijk

Multitasking op een scherm, ook wel multiscreening genoemd, we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Voetbal op tv kijken terwijl je de verrichtingen van Max Verstappen volgt op je mobiel. Stop hiermee! Wil je een serie, film of programma kijken op tv? Leg de mobiel dan ver weg! Je focus wordt weer beter wanneer je de aandacht richt op één handeling tegelijk.​

Durf te vervelen!

Als je het niet herkent bij jezelf dan valt het je vast wel op bij anderen; wanneer we ergens moeten wachten, dan pakken we onmiddellijk onze telefoon. In het openbaar vervoer, in de file, in de wachtruimte bij de huisarts, maar zelfs als we even in de rij staan in de supermarkt; de mobiel wordt er gelijk bijgehaald. Doe je er werkelijk iets zinnigs mee?

Waarom kies je er niet voor om gewoon even niets te doen of desnoods een taak die je werkelijk nog moet doen, zoals een boodschappenlijst maken. Een detox betekent ontdoen van schadelijke stoffen of indrukken, zoals stress. Je kunt dit alleen maar bereiken als je echt leert ontspannen. Geef je brein eens rust, verveel jezelf of kijk eens om je heen!

Meer rust en betere focus door een telefoondetox

Heb jij er moeite mee om je smartphone weg te leggen? Kom je tijd tekort doordat je minder gefocust bent op je werk? Maak dan gebruik van bovenstaande tips voor een telefoondetox. Je zult er meer rust door krijgen, productiever zijn en tijd overhouden voor jezelf. Durf jij het aan?

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten