Social media verwijderen van je telefoon; durf jij het aan?
Je weet dat je teveel bezig bent met je telefoon, maar waarom is het zo moeilijk om hier mee te stoppen? Waarom weten we het ene, maar doen we het andere? Natuurlijk geldt dit voor veel dingen in het leven, maar social media speelt in ons leven een steeds grotere negatieve rol.
Het zorgt voor eenzaamheid en depressies, het heeft een negatieve invloed op onze relaties en nog veel meer. Het is de hoogste tijd om de regie weer in eigen handen te nemen en de social media apps van je telefoon te verwijderen.
Durf jij het aan?
De social media loop
Eigenlijk is het best gek dat we weten dat we veel te veel tijd doorbrengen op social media, maar blijkbaar niet in staat zijn om ermee te stoppen. Hoe kan dit? Als je er zoveel last van hebt, waarom ga je er dan mee door?
Dit is eerlijk gezegd helemaal niet zo gek. Social media apps zijn namelijk ontworpen om er verslaafd aan te raken. Er zitten complete teams van programmeurs achter iedere app om deze zo verslavend mogelijk te maken. Daardoor is het erg moeilijk om je gebruik te minderen.
Een rood bolletje voor een nieuwe melding, de mogelijkheid om door te scrollen, de ontdek-pagina op Instagram; gevangen in de loop van social media.
Leven zonder social media
Het is op alle fronten beter om minder te scrollen op apps als Instagram en Facebook, dat is wel duidelijk. Het veroorzaakt sociaal vergelijken en FOMO (fear of missing out). Je productiviteit laat te wensen over als je steeds je telefoon pakt, je maakt moeilijker contact met mensen in het echte leven en je bent gevoeliger voor depressieve gevoelens en angsten.
Hoe zag je leven eruit toen er nog geen social media was en je niet uren per dag op je telefoon zat? De kans is groot dat je veel meer gefocust was op de dingen die je deed, zoals je baan, je studie, het gesprek dat je voerde of de reis die je maakte. Als je per ongeluk je telefoon thuis laat of hem niet bij je hebt tijdens een sportles bijvoorbeeld, dan leef je echt in het moment en kom je in een flow terecht.
Motivatie is niet voldoende
Ook al weet je dat het leven zonder social media veel fijner is, vaak is de motivatie niet voldoende om echt stappen te ondernemen. Mensen gaan pas hun social media accounts verwijderen als het een negatieve invloed krijgt op hun dagelijkse leven.
Met een schone lei beginnen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun social media accounts hebben verwijderd echt met een schone lei willen beginnen. Ze willen onder andere meer aandacht besteden aan mensen die er echt toe doen, dan het oppervlakkige contact dat ze hebben met heel veel mensen.
Maar is cold turkey stoppen met social media dan echt dé manier? Zodat je goed na kunt denken over hoe je je telefoongedrag in wilt gaan richten? Wil je überhaupt nog veel tijd op je telefoon doorbrengen?
Weersta de verleiding
Zolang er social media apps op je telefoon staan, maak je het wel heel verleidelijk voor jezelf om steeds weer die app aan te klikken. Stop je helemaal met social media, dan neem je weer de regie over je eigen leven. Zat je normaal gesproken uren per dag op je telefoon, dan maakt het een wereld van verschil.
Ineens heb je weer tijd voor je vrienden en familie, kun je eindelijk dat boek schrijven of een andere hobby oppakken. Je gaat het leven weer meer waarderen en je krijgt meer rust in je hoofd. Als je er serieus over nadenkt, wat heeft social media dan voor toegevoegde waarde in je leven?
Effect op de lange termijn
Het heeft maar weinig positief effect op de lange termijn. Door het verwijderen van je social media apps op je telefoon maak je al een goede eerste stap, je hoeft niet direct al je accounts te beëindigen. De verleiding is nu eenmaal minder groot om Facebook of Instagram op je computer te openen.
Probeer het eens uit en kijk hoeveel rust het je geeft. Wie weet wordt het compleet verwijderen van alle social media dan wel een volgende stap.