Wat als je kind verslaafd is aan social media?

Wat als je kind verslaafd is aan social media?

In de wachtkamer, in de bus, op straat (en zelfs op de fiets) kijken jongeren standaard naar beneden naar hun smartphone, om maar niets te missen van wat er gebeurt in social medialand. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar niet zonder social media, dus smartphone, kan.

Langzaamaan worden ze afhankelijk van berichten via Facebook, WhatsApp, Snapchat en Instagram. Niet alleen worden jongeren steeds minder gelukkig van een social media verslaving, het is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Maar hoe kun je als ouders nu met deze situatie omgaan?

Hoe ontstaat een social media verslaving?

Sinds er mobiele telefoons zijn is er bijna geen notie meer van de omgeving. Mensen staren alleen nog maar naar hun mobiele telefoon. Met name voor jongeren is het erg moeilijk om hun mobiele telefoon te negeren. Ze krijgen een onrustig gevoel als ze niet kunnen kijken en doen het dan toch.

Het maakt dan niet uit waar ze op dat moment zijn, zelfs als er even gewacht moet worden voor een stoplicht wordt de mobiele telefoon gepakt. Sommige jongeren fietsen zelfs met hun mobiele telefoon in de hand door de stad. Dit gedrag noemen we social media verslaving. Daarnaast bestaat er nog een panische angst om de mobiele telefoon kwijt te raken, dit wordt nomofobie genoemd.

Hoe kan het dat jongeren niet zonder hun smartphone kunnen?

Telefoongebruik maakt dopamine aan in de hersenen. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en is een neurotransmitter die voor een hogere hartslag en bloeddruk zorgt. Dit geeft een fijn gevoel. Dus telkens wanneer je je telefoon checkt komt er een shot dopamine vrij.

Na verloop van tijd wordt de aanmaak van dopamine steeds minder, waardoor je steeds vaker je telefoon moet pakken om datzelfde fijne gevoel te krijgen. Je hebt dit zelf niet door, maar voordat je het weet ben je verslaafd geraakt aan social media.

Wat als je kind verslaafd is aan social media?

Gevoelig voor groepsdruk

Jongeren zijn vaak gevoelig voor groepsdruk. Ze hebben het gevoel dat ze mee moeten doen, dat ze buiten de groep liggen als ze een bericht missen. De balans hierin vinden is een grote uitdaging voor ouders.

Het is een fase van onzekerheid die nu eenmaal hoort bij pubers. Het heeft helemaal geen zin om je puber iets te gaan verbieden, dit zorgt er alleen maar voor dat het erger wordt. Het is in dit geval slimmer om mét je puber te praten in plaats van tégen je puber.

Verdiep je in de wereld van je kind

Verdiep je in social media en ga daarna het gesprek aan. Wat zijn bijvoorbeeld goede games en apps? Wat is de meerwaarde van YouTube? Hoe zit het met online pesten? Vertel je kind over de wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat veelvuldig gebruik van social media gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Sluit geen compromissen, maar maak samen duidelijke regels. Regels die voor beide partijen aanvaardbaar zijn, zoals;

  • Geen telefoon in de slaapkamer, tijdens het huiswerk of tijdens het eten;
  • Het ’s nachts uitzetten van de wifi;
  • Dat de mobiele telefoon niet gebruikt wordt in het verkeer;
  • Geef zelf het goede voorbeeld.

In dit digitale tijdperk zijn social media en games niet meer weg te denken. Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) is de eerste generatie die opgroeit met internet en draadloos communiceren. In plaats van posters boven je bed van popidolen, worden ze tegenwoordig gevolgd op social media.

Ten koste van schoolresultaten

Gaat het smartphonegebruik ten koste van de schoolresultaten van je kind? Heeft je kind geen contact meer met zijn of haar echte omgeving? Verandert je kind van een alert persoon naar een depressief en snibbig persoon? Dan maak je je als ouder uiteraard zorgen.

Handige tips

Hoe kun je het smartphonegebruik dan aan banden leggen zonder dat er ruzie ontstaat? Dit kun je het beste doen door afspraken te maken die voor het hele gezin gelden. Denk daarbij aan afspraken als;

  • Het uitzetten van de smartphone tijdens het eten of het spelen van en gezelschapsspel;
  • Dat er af en toe geprobeerd wordt om de smartphone thuis te laten wanneer je de deur uitgaat;
  • Het creëren van een centrale plek voor alle smartphones. Hierdoor wordt de afstand groter om je telefoon te checken;
  • De smartphone niet als wekker te gebruiken.

Vergelijkbare berichten