Wat is cyberpesten?

Wat is cyberpesten en wat kun je eraan doen?

Af en toe iemand plagen kan grappig zijn, maar pesten is gemeen. Als je iemand pest, dan wil je bewust iemand kwetsen. Online pesten of cyberpesten is nog geniepiger; er is namelijk niemand die het kan zien.

Bij cyberpesten moet je denken aan een berichtjes op je telefoon van leeftijdsgenoten dat je lelijk of niets waard bent. Of aan een social media post waar in negatieve zin over je gepraat wordt. Je hoort het van een vriendin, je ziet het of je wordt in het bericht getagd; maar wat kun je eraan doen?

Wat is cyberpesten?

Alles wat samenhangt met internettechnologie wordt cyber genoemd. Je zou cyberpesten dus kunnen omschrijven als pesten met behulp van media (Facebook, YouTube, WhatsApp) en apparatuur (computer, tablet, smartphone). Cyberpesten wordt ook wel online pesten of cybermobbing genoemd en het gebeurt vooral onder jongeren.

Gelukkig wordt er op scholen wel aandacht aan besteed, maar dit voorkomt helaas niet dat het gebeurt. Werd je vroeger gepest als je buiten aan het spelen was, dan kon je gewoon naar huis gaan. Nu zit iedereen online en blijven de pestkoppen je achtervolgen. Er is geen ontkomen meer aan.

Hoe werkt cyberpesten?

Cyberpesten gebeurt vooral via bekende online platformen, zoals WhatsApp, Twitter, Instagram en Facebook. Maar ook op platformen die minder bekend zijn voor ouders wordt gepest. Denk dan aan Discord, TikTok of Snapchat.

Je kunt pesters best wel snel herkennen. Zegt iemand gemene dingen tegen je of over je? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een pester. Het maakt daarbij niet uit hoe een ander het bedoelt. Als iemand je plaagt, maar voor jou voelt het als pesten (dit geef je aan, maar ze stoppen niet) dan is het ook pesten.

Wat is cyberpesten?

Kun je cyberpesten voorkomen?

Je kunt cyberpesten moeilijk voorkomen, maar je kunt er wel wat aan doen om het te weren. We geven je een paar tips:

  • Zorg ervoor dat je online niet snel te herkennen bent en geef nooit je echte naam en contactgegevens aan mensen die je niet kent;
  • Denk goed na voordat je een foto of filmpje van jezelf verstuurt goed na; kun je de persoon aan wie je het stuurt echt vertrouwen?
  • Verstuur je wel foto’s en filmpjes naar anderen? Vraag dan om het niet te delen en doe dit zelf ook niet met foto’s en filmpjes die andere mensen naar jou sturen.
  • Zorg dat je voor elk account een ander wachtwoord hebt;
  • Verwijder mensen die je niet kent uit je contactenlijst op social media.

Wat kun je doen als je gepest wordt?

Heb je te maken met cyberpesten? Dan is het belangrijk dat je hier met je ouders of een vertrouwenspersoon over praat, ook al zal het niet altijd gemakkelijk zijn. Je bent namelijk niet de enige die wordt gepest en er is hulp beschikbaar.

Je staat onder grote druk als je gepest wordt en dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Je slaapt slechter door de stress en dit gaat ten koste van je concentratie en je immuunsysteem. Het is daarom erg belangrijk dat je praat over wat er gebeurt.​

Waarom pesten mensen?

Mensen pesten, omdat het ze een gevoel van macht geeft. Door jou te pesten voelen ze zich groter, belangrijker. Dit zorgt ervoor dat ze zelf een plekje hoger in de groep komen te staan. Dit is dan ook gelijk de reden dat pesters vaak populair zijn. Je hoeft hier echter niet jaloers op te zijn.

Pesters zitten zelf vaak ook niet goed in hun vel, bijvoorbeeld omdat hun thuissituatie onveilig is. Dit besef kan je helpen in te zien dat het niet aan jou ligt; degene die jou pest heeft ook geen gemakkelijk leven.

Wat kun je als ouders doen als je kind gepest wordt?

Het is enorm vervelend als jouw kind te maken heeft met cyberpesten. Als ouder kun je je kind helpen door hem of haar te leren voor zichzelf op te komen. Pesters haken namelijk snel af als het te moeilijk wordt, als er tegengas wordt gegeven.

Je kunt samen bouwen aan zelfvertrouwen door bijvoorbeeld op een vechtsport te gaan, of door te praten met een coach. Daarnaast is het belangrijk dat jouw kind weet dat het niet aan hem of haar ligt, maar dat ze er wel zelf iets aan moeten doen om de situatie te veranderen.

Als je jezelf voelt als een slachtoffer, dan geef je de controle uit handen en heb je geen macht meer. Wat kun je eraan doen om de situatie te veranderen? Vaak is dat veel meer dan je denkt!

Wat als jouw kind een pestkop is?

Als jouw kind andere kinderen online pest, dan is er ook hulp nodig van een volwassene. Blijf altijd in gesprek met je kind en probeer erachter te komen waarom jouw kind dit doet. Laat zien wat de gevolgen zijn van dit gedrag.

Pesters sluiten zich vaak af voor de pijn van het slachtoffer. Laat je kind excuses maken en bespreek samen hoe je vanaf nu verder moet gaan.

Vergelijkbare berichten