Wat is cyberchondrie en hoe werkt het?

Wat is cyberchondrie en hoe werkt het?

Hypochondrie is een paniekstoornis waarbij mensen het gevoel hebben dat ze zieker zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn. Iemand die last heeft van hypochondrie controleert voortdurend zijn of haar eigen lichaam op verschillende aandoeningen.

Elke duizeling of overgeslagen hartslag wordt geïnterpreteerd als (het begin van) een ernstige aandoening. Hypochondrie is een ernstige angst voor ziektes. Mensen met hypochondrie bezoeken vaak hun huisarts, maar er wordt  nooit een diagnose gesteld, omdat er simpelweg niets aan de hand is. Dit maakt de patiënt vaak nog ongeruster.

Hypochondrie is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door de grote beschikbaarheid van onbetrouwbare medische informatie die op het internet te vinden is. Dit wordt cyberchondrie genoemd.

Wat is cyberchondrie?

Cyberchondrie is het obsessief zoeken op het internet naar vermeende medische problemen. Het is een moderne benaming voor hypochondrie.

Het probleem met de informatie die op internet staat is dat het niet altijd accuraat is. Iedereen kan artikelen publiceren op het internet en de medische informatie wordt in de meeste gevallen niet medisch ondersteund.

Ook worden er op het internet verhalen verspreid over ervaringen die mensen hebben met ernstige aandoeningen of artsen die bepaalde klachten negeren, waarvan achteraf blijkt dat het toch ging om een zeer ernstige aandoening.

Mensen krijgen hierdoor een vertekend beeld; ze krijgen het idee dat bepaalde ziektes vaker voorkomen dan in werkelijkheid het geval is.

Wat is cyberchondrie en hoe werkt het?

Filteren van informatie

In dit geval gaat het dan vaak om schokkende verhalen die de lezer erg aangrijpen. Er wordt dan vergeten dat voor elk negatief verhaal er duizenden verhalen bestaan over dezelfde aandoening die wel positief zijn en goed aflopen. Omdat deze  verhalen niet zo sensationeel zijn, worden ze niet op internet geplaatst.

Ook fatale of zeer ernstige aandoeningen worden op het internet beschreven aan de hand van veel voorkomende (en niet ernstige) symptomen. Een droge hoest wordt bijvoorbeeld omschreven als een mogelijk symptoom voor longkanker, terwijl er zoveel alledaagse kwaaltjes zijn waarbij een droge hoest een symptoom is.

Somatosensorische amplificatie

Somatosensorische amplificatie is één van de meest voorkomende problemen met cyberchondrie, hypochondrie en gezondheidsangst. De persoon in kwestie heeft hierbij de neiging om normale zintuiglijke functies te zien als iets ernstigs.

Denk dan bijvoorbeeld aan gerommel in de maag, een zenuwachtig gevoel, verandering van hartslag, eenvoudige gevoelloosheid of veranderingen van de huid.

Arts bezoeken

Dit wordt als relatief intens, schadelijk en storend ervaren. Mensen die eerder te maken hebben gehad met angststoornissen, hypochondrie, stress of depressie hebben vaak last van somatosensorische amplificatie. Deze patiënten bezoeken regelmatig een arts met het verzoek om onderzocht te worden.

Hoe moet je omgaan met cyberchondrie?

Natuurlijk is het belangrijk om er niet direct vanuit te gaan dat iemand lijdt aan hypochondrie of cyberchondrie. Als iemand bepaalde symptomen heeft dan dient dit gewoon onderzocht te worden. ​ Is er echter sprake van een traumatische gebeurtenis, zoals het verlies van een dierbare of een ziekte, dan kan dit een vroeg teken zijn voor de ontwikkeling van angst voor ziektes en aanhoudende bezorgdheid.

Het is dan verstandig om een specialist te raadplegen bij wie je open kunt praten over je angst voor bepaalde symptomen en de dingen die je in het verleden hebt meegemaakt. Als er persistente hypochondrie wordt vastgesteld dan wordt er cognitieve gedragstherapie aangeraden.

Vergelijkbare berichten