5 tips als je tijdens je werk te veel wordt afgeleid door je telefoon

5 tips als je tijdens je werk te veel wordt afgeleid door je telefoon

Hoeveel tijd breng jij door op je telefoon? De kans is groot dat het antwoord ‘teveel’ is. Gemiddeld checken mensen hun telefoon iedere 15 minuten. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je focus en productiviteit. Maar wist je dat ook je mentale gezondheid hieronder te lijden heeft?

Het gaat hier niet alleen om telefoongebruik in de vrije tijd; tijdens werkuren worden mensen ook vaak afgeleid van hun telefoon. De meeste aandacht gaat dan naar WhatsApp en SMS, gevolgd door social media, privé mail, telefoongesprekken en online games.

Telefoongebruik tijdens werk

Of je nu voor een baas werkt of zelfstandig ondernemer bent, om een nadelig effect op de werkprestaties te vermijden is het verstandig om je telefoongebruik aan  banden te leggen.

Als je samenwerkt met collega’s zou je bijvoorbeeld kunnen afspreken dat je geen smartphone gebruikt tijdens meetings, of dat je mobiele telefoon altijd op stil staat tijdens het werk.

Hierdoor word je zelf niet gestoord, maar je collega’s worden ook niet afgeleid. Vind je het moeilijk om minder tijd op je mobiele telefoon door te brengen? Wellicht helpen deze vijf tips om minder afgeleid te worden door je telefoon op het werk.

1. Word je bewust van je telefoongebruik

Misschien weet je wel dat je teveel tijd doorbrengt op je telefoon, maar weet je ook hoeveel tijd dit precies is? Je hier bewust van zijn is dé manier om wakker geschud te worden. Je kunt hiervoor een app als Moments gebruiken.

Met deze app kun je zien hoe vaak je jouw telefoon oppakt. Wil je er geen app voor gebruiken, dan kun je het natuurlijk ook ouderwets turven op papier. Wedden dat je schrikt van de hoeveelheid?

Als je weet hoe vaak je je telefoon oppakt kun je vervolgens doelen gaan opstellen voor jezelf. stel je voor dat je per dag 150 keer je telefoon oppakt. Zorg er dan voor dat het volgende week maar 140 keer is.

2. Plan momenten in voor je telefoon

Als je tijdens je werk continu afgeleid wordt door je telefoon, dan gaat dit ten koste van je concentratie en productiviteit. Wist je dat je gemiddeld 20 minuten nodig hebt om weer focus te krijgen nadat je je telefoon hebt gebruikt?

Plan daarom momenten in waarop je je telefoon mag checken. Zet bijvoorbeeld een wekker dat je over een uur weer op je telefoon mag kijken en leg daarna je telefoon weg. Richt je vervolgens met 100% aandacht op je werkzaamheden. Je zult zien dat je in dit uur ineens veel meer werk gedaan krijgt!

Vind je een uur in het begin lastig? Begin dan met een half uur en bouw dit langzaam op. spreek met jezelf af dat je na dit half uur één minuut de tijd hebt om even je notificaties te checken en leg je telefoon daarna weer weg.

Geeft het je een onrustig gevoel omdat je denkt dat je altijd bereikbaar moet zijn? Laat je vrienden en familie dan weten dat je van plan bent om minder tijd door te brengen op je telefoon en dat je dus minder vaak je telefoon checkt. Zo voel je je niet verplicht om direct op berichten te reageren.​

5 tips als je tijdens je werk te veel wordt afgeleid door je telefoon

3. Verwijder social media

Social media is de grootste afleider. Wil je minder tijd doorbrengen op je telefoon, verwijder dan de social media apps, zoals Facebook, Instagram en Twitter. Klinkt dit als een heftige stap voor je? Dat zegt genoeg over hoe nodig het is om deze stap uit te voeren. Vooral als je veel afgeleid wordt door social media als je aan het werk bent is het een overweging waard.

En zo heftig is het verwijderen van social media van je telefoon nu ook weer niet. Je kunt Instagram en Facebook ook gewoon via je browser bezoeken. Maar omdat  je geen notificaties meer binnenkrijgt, zal de drempel hoger zijn om even te kijken.

4. Gebruik een blocker

Vind je het een stap te ver om je social media accounts te verwijderen? Maak dan gebruik van een blocker. Er zijn verschillende tools op de markt die je kunt  gebruiken om apps of websites te blokkeren.

Voorbeelden hiervan zijn StatFocusd, Self Control en Freedom. Heb je een bepaalde tijd nodig voor het uitvoeren van een taak? Stel deze tijd dan in via de app. Je kunt tijdens deze periode dan geen gebruik maken van Instagram, YouTube of andere social media accounts.

5. Zet je telefoon op grayscale

Wist je dat je je telefoon in grijstinten kunt zetten? Je kunt dit doen via de instellingen van je telefoon. De glimmende beloningen, die je telkens ziet wanneer je je telefoon opent, verwijder je door je telefoon op grayscale te zetten. Je maakt je telefoon hierdoor minder aantrekkelijk, waardoor je minder de neiging hebt om je telefoon te checken.​