Wat is blauw licht en is het slecht voor je?

Wat is blauw licht en is het slecht voor je?

Tegenwoordig lees je steeds vaker over de gevaren van blauw licht. Is het echt zo gevaarlijk? En wat is blauw licht nu eigenlijk precies? Niet alle soorten blauw licht zijn namelijk slecht voor je. Als je bijvoorbeeld kijkt naar energie lampen; deze geven ook blauw licht af, maar helpen juist mensen die last hebben van depressieve klachten.

In dit blog vertellen we je daarom meer over wat blauw licht precies is, wat de gevaren zijn en wanneer blauw licht juist goed voor je is.

Wat is blauw licht?

Als we kijken naar natuurlijk daglicht, dan is dit kleurloos en wit. Daglicht is samengesteld uit alle elementen van het zichtbare lichtspectrum op gelijke intensiteit, zoals blauw licht, groen licht en rood licht.

Ieder element van dit zichtbare licht heeft weer zijn eigen golflengtebereik. Dit wordt in nanometers gemeten. De zon is de grootste natuurlijke bron van blauw licht. De verstrooiing van dit blauwe licht in de atmosfeer zorgt ervoor dat de lucht blauw lijkt.

Kortere golflengten hebben meer energie dan langere golflengten. De frequentie is namelijk hoger voor golflengtes die korter zijn. Des te korter de golflengte, des te groter is het doordringend vermogen.

Hoogste en verste eind lichtspectrum

Blauw licht zit op het hoogste en verste einde van het zichtbare lichtspectrum. Op het volledige lichtspectrum zit blauw licht vlak naast ultraviolet licht, dit komt omdat de energie van blauw licht erg hoog is. blauw licht heeft hierdoor de kortste golflengtes. Op het andere uiteinde van het spectrum zit rood licht, naast het onzichtbare infrarood licht.

Wat is blauw licht en is het slecht voor je?

Blauw licht in ons dagelijkse leven

Door het gebruik van LED schermen zijn er steeds meer bronnen van blauw licht in ons leven gekomen. Denk dan bijvoorbeeld aan smartphones, laptops, televisie en tablets. De apparaten die het dichtst bij onze ogen komen hebben het grootste aandeel in het blootstelling van blauw licht aan onze ogen.

Effecten van licht

In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld een smartphone voor meer  blootstelling aan blauw licht zorgt dan een televisie, omdat je hier verder vandaan zit. Als we kijken naar de effecten van ultraviolet licht, dan zijn de negatieve effecten hiervan goed gedocumenteerd.

Het kan onder andere kanker veroorzaken en DNA cellen beschadigen. Zitten we te lang in de zon, dan kan onze huid verbranden. Dit is de reden dat we zonnebrandcrème gebruiken en dragen we zonnebrillen met UV filters. UV stralen beschadigen namelijk niet alleen onze huid, maar ook ons hoornvlies.

Wat zijn de gevaren van blauw licht?

Er zijn een aantal gevaren van blauw licht, waaronder:

Digital Eye Fatigue

Bij overmatig gebruik van mobiele apparaten kan er een groep van symptomen ontstaan die bekend staan onder de naam Digital Eye Fatique. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, oogvermoeidheid, droge ogen, moeite met focussen, wazig zicht, nekpijn, gevoelig voor licht, jeukende ogen, rugpijn en andere klachten.​

Slechte slaap

Blauw licht zorgt ervoor dat het hormoon melatonine onderdrukt wordt; een stof die we nodig hebben om slaperig te worden. De zon produceert zowel blauw licht als UV-licht. Het blauwe licht zou ons tienduizend jaar geleden wekken in de ochtend en moe maken in de nacht. In de huidige tijd is dit niet meer het geval.

Door het gebruik van LED schermen worden we intensiever en langer blootgesteld aan blauw licht. Dit is één van de redenen dat we minder goed in slaap vallen en minder goed doorslapen.

Macula Degeneratie (netvliesveroudering)

Er komen steeds meer studies die aantonen dat een overbelichting van blauw licht kan zorgen voor netvliesveroudering.

Wanneer is blauw licht goed voor je?

Om je ogen te beschermen tegen blauw licht zou je gebruik kunnen maken van een bril met blauwlicht filter, al zijn oogartsen hier niet erg over te spreken. Het blauw licht filter blokkeert het schadelijke deel van het spectrum met de kortste golflengtes.

Hiermee voorkom je dat het blauwe licht van schermen de overhand neemt. Let er wel op dat je niet de hele dag gebruik maakt van deze brillen. Niet al het blauwe licht is schadelijk namelijk.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips al gelezen:

Vergelijkbare berichten