Ben jij verslaafd aan spelletjes op je telefoon?
Ben jij verslaafd aan spelletjes op je telefoon? Net als andere game verslavingen kan deze verslaving ontzettend uit de hand lopen. Maar wat zijn de oorzaken van social games verslavingen, zoals Candy Crush? En wat kun je eraan doen om dit te stoppen?
Spelletjes op je smartphone
Heb jij spelletjes op je smartphone staan? Angry Birds, Trivial Check en Candy Crush zijn voor veel mensen onweerstaanbaar. Mensen denken bij een gameverslaving al snel aan shooters en online rollenspellen, maar de simpele spelletjes die je op je telefoon hebt staan kunnen ook voor problemen zorgen.
Dit soort spelletjes kun je eenvoudig op je telefoon spelen en je hebt er dus elk moment van de dag toegang tot. Waar de ene persoon in de gaten houdt wat vrienden en familie doen op social media en een ander altijd het nieuws leest, zijn er ook mensen die de hele dag door Candy Crush spelen. Niets mis mee, zou je denken. Maar wanneer kun je nu spreken van een verslaving?
![Oorzaken van telefoonverslaving](http://smartphonejunkie.nl/wp-content/uploads/2023/03/verslaafd-spellen-telefoon-1024x448.jpg)
Oorzaken van telefoonverslaving
Je bent verslaafd aan spelletjes op je telefoon, zoals bijvoorbeeld Candy Crush, als je het niet aan de kant kunt leggen om iets anders te doen. Bijvoorbeeld als je familie of vrienden aandacht aan je vragen, maar je vindt het spelletje op je telefoon belangrijker vindt.
Uit onderzoek blijkt dat er meerdere oorzaken kunnen zijn van spelletjesverslaving. We hebben de belangrijkste bevindingen voor je op een rijtje gezet.
Verveling
Verveling is een veel voorkomende oorzaak van spelletjesverslaving. Je hebt namelijk erg snel toegang tot de spelletjes op je telefoon wanneer je je verveelt. Het is gemakkelijk en je kunt op een snelle manier nieuwe levels bereiken. De verveling is hierdoor sneller weg dan bijvoorbeeld virtual reality spellen of shooters, die vaak uitdagender zijn en minder snel voldoening geven.
Als jij iemand bent die zich snel verveelt, dan kan een simpel spelletje op je telefoon zetten vrij snel omslaan in een verslaving.
Eenzaamheid
Het ontwikkelen van een spelletjes verslaving kan ook komen doordat je je eenzaam voelt. Je hebt geen vrienden nodig om bijvoorbeeld Candy Crush te spelen, je kan het gewoon in je eentje doen.
Aan de andere kant is het wel mogelijk om online vrienden uit te nodigen om tegen je te spelen. Je speelt dan om de hoogste score. Voor eenzame mensen maakt dit spel het mogelijk om toch nog in contact te staan met andere mensen. Echter is dit contact niet diepzinnig genoeg om een einde te maken aan eenzaamheid.
Mobiliteit van het spel
Omdat je je smartphone overal mee naartoe kunt nemen, kun je de spelletjes overal spelen. Dit maakt het veel gemakkelijker om toe te geven aan deze verslaving. De mobiliteit in het spel zelf is ook groter, omdat je veel sneller resultaat behaalt dan bijvoorbeeld bij shooters. Je loopt ook niet het gevaar dat je avatar doodgaat.
Candy Crush is om deze reden veel gemakkelijker om te spelen voor mensen, minder bedreigend dan virtuele werelden en shooters.
Hoe leuk het spel is
Je raakt niet verslaafd aan een spelletje op je telefoon als je het spel niet leuk vindt om te spelen. Je haalt veel geluksmomenten uit Candy Crush door de leuke visuele effecten. Dit zorgt voor een fijn gevoel, maar ook wanneer je een nieuw level behaalt krijg je een geluksmoment. Dit maakt het dat je verder wilt spelen.
![Tips om een einde te maken aan je spelletjes verslaving](http://smartphonejunkie.nl/wp-content/uploads/2023/03/tips-verslaving-spellen-telefoon-1024x448.jpg)
Tips om een einde te maken aan je spelletjes verslaving
We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:
Tip 1: Verveel je je? Spreek af met vrienden
Probeer je verveling of eenzaamheid weg te spelen? Spreek in plaats daarvan met je vrienden af. Heb je geen vrienden of familie? Kijk dan of je deel kunt nemen aan een sociale gelegenheid. Word lid van een sportvereniging of doe mee aan een creatieve workshop.
Tip 2: Houd bij wanneer je het spel speelt
Hou in een notitieboek bij wanneer je het spelletje op je telefoon gaat spelen. Dit geeft je allereerst inzicht in de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het spel, maar het laat ook zien waarom je het gaat spelen. Is het om stress te verminderen? Of doe je het puur uit verveling?
Tip 3: Leg je telefoon wat vaker weg
Probeer om je telefoon wat vaker weg te leggen, of verwijder de spelletjes van je telefoon.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips al gelezen: