Minder tijd op je smartphone doorbrengen?

Minder tijd op je smartphone doorbrengen? Koop een horloge (en nog 4 tips)

Wil je graag minder tijd doorbrengen op je smartphone? Met onderstaande tips maak je een einde aan je smartphoneverslaving. Op diverse manieren heeft de smartphone ons leven gemakkelijker gemaakt, maar het is ook een enorme bron van afleiding.

Je kunt gigantisch veel tijd verliezen wanneer je eindeloos door je Instagram feed scrolt, of wanneer je ‘nog een laatste’ kattenfilmpje bekijkt. Deze tijd zou je toch ook op een leuke en nuttige manier kunnen besteden?

Tip 1: Word je bewust van je smartphone gebruik

Weet jij hoeveel tijd je per dag doorbrengt op je smartphone? En weet je dan ook waar jouw meeste aandacht naartoe gaat? Als je gemiddeld 5 uur per dag op je smartphone zit, probeer dit dan de volgende week te minderen naar 3 a 4 uur. Stel wel realistische doelen – de kans is groot dat het je niet lukt om gelijk 4 uur minder op je telefoon te zitten.

Via de scherminstellingen van je telefoon kun je ook zien welke apps voor jou het meest gevaarlijk zijn. Zit je drie uur per dag op Instagram? Dan kun je hier bijvoorbeeld een timer voor inzetten. Wanneer de timer afgaat is jouw limiet van de dag bereikt en kun je de rest van de dag niet meer op Instagram.

Tip 2: Koop een horloge (en ook direct een wekker)

Veel tijd die je doorbrengt op je telefoon gaat onbewust. Als jij je telefoon gebruikt als klok, dan is de kans groot dat wanneer je naar de tijd kijkt een notificatie ziet die je vervolgens aanklikt. Voordat je het weet zit je weer een kwartier te scrollen op Instagram. Om dit te voorkomen kun je gewoon ouderwets een horloge kopen.

Ook wanneer jouw telefoon naast jouw bed ligt als wekker, is de kans groot dat je ’s nachts gaat scrollen als je niet kunt slapen. Leg je telefoon gewoon weg en zet een wekker naast je bed.

Tip 3: Ruim je telefoon op

Verwijder afleidende spelletjes en oude apps waar je vanaf wilt. Zorg ervoor dat je startscherm helemaal leeg is en zet de verslavende apps op een plek waar je niet gemakkelijk bij kan. Je opent veel sneller een app als je deze direct ziet staan op je telefoon, dan wanneer je ernaar op zoek moet.

Een ander belangrijk punt is het uitzetten van je notificaties. Iedere keer dat er een melding binnenkomt grijp je naar je telefoon. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld één keer per uur op je telefoon mag kijken of je berichten hebt. Niet alleen creëer je hiermee rust in je hoofd, je zult ook zien dat je ineens veel meer tijd hebt voor andere dingen (je werk bijvoorbeeld!)

Minder tijd op je smartphone doorbrengen?

Tip 4: Leg je smartphone weg

Wil je echt minder tijd op je smartphone doorbrengen? Leg hem dan gewoon af en toe weg. Als je telefoon altijd naast je ligt dan is de verleiding veel groter om hem te pakken. Door de telefoon weg te leggen maak je het moeilijker voor jezelf. Moet je studeren voor een examen? Leg jouw telefoon dan gewoon in een andere kamer of stel een timer in.

Spreek met jezelf af dat je een uur gaat leren. Stel de timer in op een uur en pak je telefoon niet voordat de timer afgaat. Na dit uur beloon je jezelf met 10 minuten schermtijd. Je zult zien dat je veel productiever bent en meer gedaan krijgt in een uur.

Tip 5: Schakel technologie in

Gelukkig zijn niet alle apps op je telefoon slecht; er zijn genoeg productieve apps die je kunnen helpen bij het verminderen van je schermtijd. Op IOS heb je bijvoorbeeld de app ‘moments’.

Deze ​app vertelt je hoeveel tijd van je wakkere leven je bezig bent met je telefoon. Dit kan behoorlijk confronterend zijn. Op Android telefoons heb je de app ‘digitaal welzijn’. Deze app maakt het mogelijk om je schermtijd te verminderen door timers in te stellen per app. Het is ook mogelijk om focustijd te activeren. Wanneer je dat doet dan kun je voor een bepaalde tijd bepaalde apps niet openen.

Bonus tip: Betrek je omgeving

Vind je het moeilijk om je telefoon minder te gebruiken, omdat je het gevoel hebt dat je altijd bereikbaar moet zijn? Ben jij iemand die altijd direct op berichten van vrienden reageert? En verwacht jij dit ook van anderen? Dan is het een goed idee om jouw omgeving op de hoogte te stellen van het feit dat jij minder tijd op je smartphone door wilt brengen.

Stuur een bericht rond waarin je uitlegt dat je jouw telefoon wat vaker weg wilt leggen en dat je daarom niet meer direct reageert op berichten. Dit geeft je een gerust gevoel en zo weten jouw vrienden direct waarom je niet reageert. Wie weet inspireert het ze ook wel om minder tijd op hun telefoon door te brengen!

Vergelijkbare berichten