Wat had je met je schermtijd kunnen doen?

Wat had je met je schermtijd kunnen doen?

Zit jij ook urenlang op je telefoon of tablet? Meestal doen we dat onbewust, we scrollen maar wat weg terwijl we eigenlijk niets bewust opnemen. Zo verstrijken er veel minuten en zelfs uren. Kijk aan het eind van de dag maar eens naar de schermtijd in de instellingen van je telefoon. Schrik jij daar ook regelmatig van? Allemaal minuten en uren die je nooit meer terugkrijgt, verspild aan een apparaat.

Wat had je allemaal met deze schermtijd kunnen doen? Wat kun je doen als je bewust met je tijd omgaat? In dit blog kun je lezen over alle uren die door ons verspild worden en wat we hadden kunnen bereiken als we leren om die mobiel of tablet eens weg te leggen.

Hoeveel schermtijd hebben Nederlanders gemiddeld?

Door Simyo en DirectResearch is in 2019 een onderzoek gedaan naar de gemiddelde tijd die Nederlanders op hun mobiel zitten. Voor dat onderzoek werden 1058 mensen gemonitord. De resultaten zijn vrij schrikwekkend, het gemiddelde is namelijk 2 uur en 28 minuten per dag.

Als je dat verrekent naar dagen in het jaar, dan kom je op maar liefst 34! Dat betekent dat we ruim één maand van het jaar verspillen aan smartphone gebruik!

Uit het onderzoek bleek verder dat jonge Nederlanders tot 30 jaar de meeste schermtijd hebben, gemiddeld namelijk 3 uur en 21 minuten per dag. Daarbij valt op dat vrouwen meer gehecht zijn aan hun smartphone dan mannen. Het gemiddelde bij vrouwen ligt op 2 uur en 28 minuten, van mannen op 2 uur en 7 minuten.

Gebruik voor verschillende doelen

Natuurlijk wordt de smartphone gebruikt voor vrijwel alles; mailen, internet, navigatie, camera en wekker. Je kunt daarom niet zeggen dat alle tijd verspild wordt, voor sommige zaken is de smartphone nu eenmaal een handig hulpmiddel.

Maar we weten allemaal ook dat we vaak onnodig op het scherm zitten te turen, mindless scrollen door berichten zonder dat we werkelijk iets opnemen. Je had die tijd veel nuttiger kunnen besteden.

Wat had jij met je schermtijd kunnen doen?

Wat had jij met je schermtijd kunnen doen?

Ieder mens heeft dromen, doelen of wensen. Voor velen geldt echter dat we die als dromen blijven zien, echt stappen nemen om doelen te bereiken worden vaak achterwege gelaten. Dan besteden we de tijd maar aan nutteloos scrollen op de smartphone. Kijkend naar foto’s en posts van mensen die wel hun doelen bereikt hebben en een ogenschijnlijk perfect leven leiden. Maar zo hoeft het niet te zijn!

Leg die smartphone aan de kant en ga de tijd benutten die je hebt! De gemiddelde Nederlander heeft blijkbaar 34 dagen per jaar de tijd om iets anders te doen behalve werk, studie, opvoeding, sport, sociale contacten en huishouden. Weet je wat je allemaal in deze tijd kunt doen? Hier zijn enkele ideeën.

Schrijf een boek

Er zijn zoveel mensen die de wens hebben om ooit een boek te schrijven. Schrijven is een zeer rustgevende activiteit. Misschien wordt het niet de bestseller die jij voor ogen had, maar het schrijfproces op zich kan voor inzichten zorgen waardoor je meer duidelijkheid en rust krijgt in je leven.

Berg je telefoon op, koop een notebook en pen, zoek een rustige en inspirerende plek en ga schrijven! Hou je niet van schrijven? Lees dan eens een goed boek.

Vind een creatieve hobby

​Weet je wat al die technologie met ons doet? Het maakt machines van ons die alleen maar kunnen ontvangen. We zijn onbewust constant op zoek naar de volgende informatie om een shot dopamine binnen te krijgen.

Het resultaat is dat alle creativiteit uit de mensheid verdwijnt. Denk je dat een kunstenaar iets voor elkaar krijgt als hij of zij constant op de smartphone zit? Weg met dat ding dus en vind een creatieve hobby!

Ga schilderen, tekenen, collages maken, fotograferen of filmen; er bestaan zoveel verschillende creatieve activiteiten. Een mens is gemaakt om te creëren, het geeft je voldoening en rust. Zaken die je nooit in een mobiel kunt vinden.

Wat had jij met je schermtijd kunnen doen: afspreken met andere mensen

Spreek af met mensen

Hoe vaak spreek jij in real life nog af met andere mensen? Een resultaat van de tijd die we besteden aan de smartphone is dat we steeds minder sociaal worden. Zelfs als mensen met elkaar afspreken dan zitten ze nog op hun mobiel te kijken. Sociale interactie is heel belangrijk voor de mens.

Besteed die gemiddelde twee uur per dag eens aan iemand die je kent. Ga lunchen met je vader of moeder of spreek af met een goede vriend of vriendin. Praat en luister, echt contact geeft het leven waarde.

Neem tijd om gezond te leven

Hoe vaak hoor je het niet dat mensen geen tijd hebben om te sporten of om gezond te koken voor zichzelf? Blijkbaar heb je dagelijks gemiddeld ruim twee uur tijd over! Dat is toch ruim voldoende tijd om een uur te trainen en iets gezonds en lekkers voor jezelf klaar te maken?

Wat zou je allemaal niet kunnen bereiken door dit dagelijks te doen? Een marathon lopen, eindelijk die kilo’s kwijtraken, je gezond en fit voelen? Lig jij nog lamlendig achterover naar je smartphone te  staren? Sta op, leg je mobiel weg en benut die schermtijd!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten