8 tips om van je telefoon af te blijven
Heb jij het idee dat je verslaafd bent aan je telefoon en er maar moeilijk vanaf kunt blijven? Veelvuldig telefoongebruik veroorzaakt een verminderde slaapkwaliteit, stress, angst en depressie.
Het is belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn; is jouw telefoongebruik een probleem? Ondermijnt het je leven? In principe is de telefoon zelf niet verslavend, maar de manier waar jij ermee omgaat kan wel een probleem zijn. Gebruik jij je telefoon alleen om te bellen? Dan zul je niet zoveel problemen ervaren.
Acht handige tips
In dit blog bespreken we acht handige tips om van je telefoonverslaving af te komen. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het handig om na te gaan of jouw telefoongebruik echt gezien moet worden als een probleem of een verslaving.
Hindert het je dagelijkse leven? Heb je er last van? Gebruik dan onderstaande tips om hier een einde aan te maken.
1. Word bewust van je telefoongebruik
Je bewust worden van je telefoon gebruik is de eerste stap om je telefoongebruik drastisch te verminderen. Er zijn verschillende apps die je kunt downloaden om je telefoongebruik te monitoren.
Zogenaamde screen time trackers als Forest, Moment en Breakfree kunnen dan heel waardevol zijn. Ze geven je inzicht in hoe vaak jij je telefoon gebruikt op een dag. Tegenwoordig is het heel normaal om je telefoon twee tot drie uur per dag te gebruiken. Wat is voor jou normaal?
2. Zet je notificaties uit
Door het uitzetten van je notificaties of je push meldingen behaal je de grootste winst als het gaat om je smartphonegebruik. Als iemand je dan een bericht stuurt, ontvang je hier geen melding van en dit is perfect voor je productiviteit en een betere focus.
Je kunt je notificaties op je iPhone of Android uitzetten door de meldingen uit te zetten. En als je naar de sportschool gaat of een etentje hebt met vrienden, dan kun je natuurlijk het beste je telefoon uitzetten of op vliegtuigstand zetten.
3. Social Media van je telefoon halen
Wil je echt een rigoureuze stap maken? Verwijder dan al je social media apps van je telefoon. Je kunt beginnen met het verwijderen van Facebook, Instagram en Facebook Messenger. Dit zorgt er al voor dat je veel minder berichten binnen krijgt.
Daarna kun je erover nadenken om je e-mail ook van je telefoon te halen. Het is toch helemaal niet nodig om je e-mail thuis of onderweg te checken? Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn.
4. Breng je familie en vrienden op de hoogte
Tegenwoordig verwachten mensen dat je direct reageert op een berichtje. Dit geeft je waarschijnlijk de druk dat je direct moet reageren, ook al wil je dit liever niet. Laat je familie en vrienden dus weten dat je wat minder tijd op je telefoon wilt doorbrengen. En als er écht iets aan de hand is, dan kunnen ze je altijd bellen.
5. Check je social media op vaste tijden
Wat ook helpt om je telefoongebruik te verminderen is vaste tijden in te stellen waarop je je social media en whatsapp berichten en e-mail checkt. Doe dit het liefste maar 1 of 2 keer per dag. Je kunt dan in één leer je mails, apps en Facebook berichten verwerken. Dit geeft je veel meer rust en werkt een stuk efficiënter. Je hoeft niet 24 uur per dag bereikbaar te zijn en je vrienden, collega’s en familie wennen er vanzelf aan.
6. Maak het gebruik van je telefoon lastiger
Wanneer je het voor jezelf lastiger maakt om je telefoon te gebruiken, zul je hem ook minder snel pakken. Je kunt je telefoon zo instellen dat je telkens een beveiligingscode in moet voeren voordat je hem kunt gebruiken.
Dit maakt het een stuk lastiger voor je om je telefoon er even snel bij te pakken. Om het voor jezelf nog lastiger te maken, kun je kiezen voor een extra lange code.
7. Begin en eindig de dag zonder telefoon
Wil je echt korte metten maken met je telefoonverslaving? Begin en eindig je dag dan zonder telefoon. Neem je telefoon niet meer naar de slaapkamer en leg hem minstens een uur voordat je gaat slapen weg. Als je je telefoon als wekker gebruikt, leg je telefoon dan aan de andere kant van de kamer en niet naast je bed. Dit zorgt ervoor dat je op moet staan om de wekker uit te zetten en dat je frisser je bed uitkomt.
En als je eenmaal bent opgestaan, kijk dan niet gelijk op je telefoon. Ga eerst rustig ontbijten, dit geeft je een veel beter begin van de dag.
8. Negeer je telefoon
Als je echt af wilt van je telefoonverslaving, dan is het belangrijk dat je het checken van je telefoon kunt weerstaan. Bovenstaande tips kunnen je helpen om van je telefoon af te blijven, maar als jij je impulsen niet onder controle kunt houden dan ben je nog nergens.