Tips voor een scherm vrije avond

Tips voor een scherm vrije avond

Heb jij wel eens een scherm vrije avond? We weten allemaal dat we teveel tijd besteden aan onze laptop, televisie of mobiele telefoon. De tijd lijkt te vliegen als je een scherm aanzet. Voordat je het doorhebt is je avond voorbij zonder dat je een idee hebt van wat je nu eigenlijk hebt gedaan. Terwijl je naar een serie kijkt op de tv zoek je ondertussen ook nog even op je telefoon naar een mogelijke vakantie of nieuwe kleding.

En als je dan toch op je mobiel zit kun je ook wel even je social media kanalen checken en op berichten reageren. De hele avond is gedomineerd door schermen. Maar hoe stop je ermee? In dit blog bespreken we de voordelen van een schermvrije avond en geven we je een aantal tips.

De voordelen van een scherm vrije avond

Een minder opgejaagd gevoel

Als je een notificatie ontvangt op je telefoon, dan is de kans groot dat er een gevoel ontstaat van direct moeten kijken. Stel je voor dat je iets mist als je dit niet doet? We moeten kijken, lezen, liken en reageren. Maar als je erover nadenkt; hoe belangrijk zijn die meldingen nu eigenlijk? Als het echt belangrijk is, dan zouden ze wel bellen, toch?

Niet alleen je telefoon zorgt voor al die prikkels; ook je televisie of je laptop zorgt ervoor dat je continu prikkels binnen krijgt en dat je hersenen op volle toeren blijft draaien. Dit kan zorgen voor gevoelens van angst en stress. Je denkt misschien dat een avondje Netflixen ontspannend is voor je brein, maar dit is niet het geval. Ook als je je alleen in de ochtend opgejaagd voelt kan dit een gevolg zijn van te veel schermen in de avond.

Tips voor een scherm vrije avond

Het verbetert je nachtrust

Je brein krijgt geen rust als je het continu voedt met prikkels die je via beeldschermen binnenkrijgt. Je hoofd blijft actief, waardoor je niet voelt dat je moe wordt. Als gevolg hiervan wordt jouw dag-, en nachtritme verstoord. Je zult zien dat als je een avond zonder schermen doorbrengt, dat je veel sneller moe bent. Anders is moeidheid er ook, maar je verdringt hem.

Wil jij in de ochtend fit wakker worden? Schakel dan minstens een uur voordat je gaat slapen al je schermen uit. Maak verbinding met anderen

Minder vaak echte verbinding

De hele tijd op je telefoon zitten zorgt ervoor dat de verbinding die we met anderen hebben minder wordt. Hoe vaak gebeurt het dat je iets aan iemand vraagt en maar een half antwoord krijgt, omdat diegene op zijn telefoon zit en zijn aandacht er dus niet bij heeft?

Tijd om dit te veranderen, want verbinding met anderen geeft diepgang aan de band die je met iemand hebt. Investeer dus in de tijd de je samen hebt en luister echt naar elkaar.

Je geniet meer van het leven

Vaak doen we alles tegelijkertijd. Terwijl je naar de tv kijkt check je je social media kanalen en beantwoord je berichtjes op WhatsApp. De tijd vliegt voorbij! Niet erg als je iets doet waarvan je geniet, maar het gebruik maken van meerdere beeldschermen tegelijk geeft je nooit een voldaan gevoel. Je kunt niet echt genieten van wat je doet.

Alles tegelijkertijd doen zorgt ervoor dat we overprikkeld raken. Je kunt niet genieten van het leven als je met je hoofd in de toekomst of in het verleden zit. Alleen als je aandacht hebt voor wat er is en wat je aan het doen bent, dan kun je pas echt genieten. Als je meer wilt genieten van je leven, probeer dan eens een scherm rije avond.​

Tips voor een scherm vrije avond

Tips voor een schermvrije avond

Er zijn zoveel leukere dingen om te doen dan de hele avond naar een scherm te staren. Als je regelmatig een scherm vrije avond inplant, dan heb je ineens tijd om hobby’s op te pakken of te ontwikkelen.

Je zou een spelletje kunnen doen met je familieleden, of een lange wandeling maken in het bos. Of wat dacht je van al die boeken die je al zo lang wilt lezen? Andere ideeën voor een scherm vrije avond:

  • Mediteren of yoga
  • Lekker muziek luisteren met je vrienden/familie
  • Een goed gesprek houden met je partner
  • Een puzzel maken
  • Een sudoku oplossen
  • Creatief aan de slag gaan
  • Een boek of tijdschrift lezen
  • Je tijd nemen om te genieten van een kop thee
  • Een rondje wandelen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten