Tips voor een schermvrije ochtend

5 Tips voor een schermvrije ochtend

Een vaste ochtendroutine is heel belangrijk, het kan je gezondheid verbeteren en het zorgt voor meer rust in je hoofd. Je smartphone kan een goede ochtendroutine echter flink in de weg zitten. Gelukkig bestaan er vele manieren om zonder je telefoon wakker te worden.

Ligt jouw smartphone naast je bed? Reik je onmiddellijk naar je telefoon als je wakker wordt? Blijft jouw mobiel je maatje gedurende de hele dag? Misschien wordt het dan tijd om daar iets aan te doen. Het leven bestaat namelijk uit meer dan nieuwsberichten, Twitter of stories op Instagram.

Wordt het geen tijd om jouw leven weer in handen te nemen en echt iets te gaan doen met al die verloren uren aan schermtijd? Je kunt er zelf iets aan doen, door bijvoorbeeld een mobiele detox te doen. Maar je kunt ook klein beginnen; stel een vaste schermvrije ochtend in.

Het is heel belangrijk om je geest rust te geven zonder digitale input. Constant met technologische apparaten verbonden zijn zorgt voor een soort verslaving. Je zult zien hoe moeilijk het is om ’s morgens niet meteen je mobiel te pakken. Dat zegt toch alles!? Om ervoor te zorgen dat je de ochtenduren meer mindful besteedt, is het nodig om vervanging te vinden voor je telefoonverslaving. In dit blog krijg je tips voor een schermvrije ochtend.

5 Tips voor een schermvrije ochtend

Een vaste ochtendroutine is het antwoord

Je kent vast de Dalai Lama wel; de spiritueel leider van het Tibetaanse boeddhisme. Hij mediteert elke ochtend een uur. Natuurlijk heeft deze man een druk bestaan. Toen hem werd gevraagd wat hij doet als zijn agenda overvol is, antwoorde hij: “Dan mediteer ik twee uur”. Wat hij daarmee wil zeggen is dat hoe druk je het ook hebt, je moet de dingen doen die jij belangrijk vindt voor jezelf. Mediteren is een prioriteit voor hem.

Wat is prioriteit voor jou?

Voor jou kan dat natuurlijk anders zijn. Als je kinderen hebt, dan is het misschien belangrijker om gezellig met ze te ontbijten voordat ze naar school gaan. Anderen willen graag gezonder leven en gaan daarom hardlopen.

Het gaat erom dat je de dag goed begint door de dingen te doen die belangrijk zijn in het leven. Om te zorgen dat je niet onmiddellijk de storende factor pakt na het ontwaken, moet je zorgen dat de smartphone niet je wekker is.

Koop daarom een old skool wekker, of leer jezelf aan om wakker te worden zonder wekker. Leg in ieder geval je telefoon niet naast je bed. Ten eerste is al die straling niet goed voor je, bovendien zorgt het voor onrust in de ochtend. Laat daarom je telefoon ergens anders liggen gedurende de nacht.

Tips voor een schermvrije ochtend

Smartphonejunkie heeft een aantal tips voor een schermvrije ochtend op een rij gezet:

Tip 1: Mediteren

Om stress, angsten en onrust te verlichten kun je gaan mediteren. Meditatie blijkt ook goed te zijn voor de hersenen, het verbetert je focus en geheugen. Daarnaast vertraagt het de veroudering van de hersenen. Het vergt geduld om te leren mediteren, in het begin zul je zien hoe onrustig je bent tijdens het zitten in stilte.

Sommige mensen denken dat je geen gedachten mag hebben tijdens het
mediteren. Dat is niet waar, het is meer de bedoeling dat je inziet dat gedachten  slechts gedachten zijn. Ze komen en gaan, hierdoor leer je inzien dat jij je gedachten niet bent, en dat geeft rust.

5 Tips voor een schermvrije ochtend

Tip 2: Ga sporten

Wil je graag wat gezonder leven en meer sporten? Dan is de ochtend het uitgelezen moment om dat te doen. Als je ’s morgens gesport hebt, dan kan niemand je dat meer afnemen. Ook jezelf niet, want zeg nu eerlijk, hoe later het is op de dag, des te minder zin je erin hebt, toch? Het is een overwinning die de toon zet voor de rest van de dag. ​

Een ander voordeel van ’s morgens sporten is dat je de avonduren kunt besteden aan andere activiteiten. Luieren op de bank met een boek, afspreken met vrienden of heerlijk uitgebreid koken voor je gezin.

Tip 3: Creëer een theeritueel zoals de Japanners

Als je één volk moet noemen die verstand hebben van rustgevende rituelen, dan zijn het de Japanners wel. Eén van hun bekendste en oudste gebruiken is het thee-ritueel. Het heeft een enorm kalmerend effect waardoor je meer in het moment leeft. Je hoeft het natuurlijk niet precies zoals de Japanners te doen, maar creëer een thee-ritueel waarbij je de tijd neemt voor iedere stap.

Neem alle stappen heel bewust; het vullen van de waterkoker, het scheppen van theeblaadjes in de pot, het water over de blaadjes gieten, het laten trekken van de thee, het inschenken en natuurlijk het drinken. Geniet van de kalmte van het gehele proces.

Tip 4: Ga een stuk wandelen

Als we iets hebben geleerd uit de corona-tijd, dan is het dat wandelen heel gezond en laagdrempelig is. Ineens wandelt iedereen en met recht, het is namelijk heel gezond voor je en rustgevend. Als je nog meer voordelen van wandelen wil meepakken, ga dan wandelen in de natuur.

Heb je wel eens gehoord van bosbaden? Ook dit is een gebruik van de Japanners. Je omgeven met bomen en planten heeft vele gezondheidsvoordelen.

5 Tips voor een schermvrije ochtend

Tip 5: Vergroot je discipline

Discipline is heel belangrijk, je kunt het zien als een spier die getraind moet worden. Je hebt meer kracht om de smartphone te laten liggen wanneer jouw discipline sterk is. Discipline staat bovendien gelijk met vrijheid. Als jij namelijk zorgt dat je vroeg opstaat en jouw vaste routine doet, dan heb je later meer tijd om leuke dingen te doen.

Als jij in bed blijft liggen en meteen je Instagram opent, dan zet je meteen de toon van de dag. Daarnaast lig je tijd te verspillen, misschien moet je dan haasten naar je werk, al je huishoudelijke klusjes doen als je thuiskomt en neerploffen omdat je ’s avonds geen energie meer hebt. Je kunt je discipline vergroten door de dingen te gaan doen die jij belangrijk vindt.

Ga mediteren, besteed tijd aan je kinderen, ga schrijven in een journal, maak het huis netjes, ga sporten. Creëer de schermvrije routine die jou verder brengt!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten