Ligt jouw telefoon op tafel in een restaurant?

Ligt jouw telefoon op tafel in een restaurant?

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen verslaafd aan hun smartphone. Het mobiele apparaat wordt overal mee naar toe genomen; we kijken erop tijdens het autorijden of fietsen, nemen het mee naar het toilet en we kunnen geen persoonlijk gesprek meer voeren zonder een telefoon in onze hand.

Als je in een gemiddeld restaurant om je heen kijkt, dan zit de helft van de aanwezigen naar hun telefoon te staren in plaats aandacht te besteden aan hun tafelgenoot. En als dit niet het geval is, dan ligt de telefoon wel op tafel.

Verveling

Misschien herken je de situatie wel; heb je na lange tijd eindelijk weer eens kunnen afspreken met die goede vriendin, zit ze de hele tijd naar haar telefoon te staren. Je hebt geen idee of ze wel luistert naar wat je allemaal te vertellen hebt. Er is niets irritanter dan dat, toch?

Het geeft je misschien het gevoel dat je niet interessant genoeg bent, of in ieder geval niet interessanter dan wat er op haar telefoon gebeurt. Zeg je er iets van? Of pak je dan zelf ook maar je telefoon? Je zou misschien denken dat mensen tijdens een etentje in een restaurant de hele tijd met hun telefoon bezig zijn omdat ze zich vervelen, maar uit onderzoek blijkt dat het heel anders zit.

Waarom pak je de telefoon?

Er zijn ontzettend veel smoesjes te bedenken waarom je jouw telefoon zou pakken tijdens een etentje; even een appje versturen aan je moeder, een foto maken van het heerlijke gerecht dat voor je staat of snel even wat mailtjes beantwoorden.

Leuk is anders, helemaal voor degene met wie je in het restaurant zit. Heb je iemand al heel lang niet gesproken, dan kan het heel vervelend zijn als diegene de hele tijd op zijn of haar telefoon bezig is. Blijkbaar is de buitenwereld interessanter.

Vermaak

De sfeer wordt er niet prettiger op wanneer je in het gezelschap bent van iemand die alleen maar bezig is met zijn of haar telefoon. Misschien heb je zelf het idee dat het niet zoveel kwaad kan, maar het verpest het moment van samen zijn wel degelijk.

Als je je telefoon gebruikt, geniet je namelijk veel minder van de tijd die je doorbrengt met familie en vrienden. En juist als je je telefoon gebruikt tijdens een etentje in een restaurant, blijkt dit voor meer verveling te zorgen dan wanneer  je dit niet zou doen.

Ligt jouw telefoon op tafel in een restaurant?

Verveling: met of zonder telfeoon?

Uit onderzoek blijkt dus dat het gebruik van je telefoon zorgt voor meer verveling. Dit zou je niet denken, aangezien je jezelf continu kunt vermaken op je telefoon.

De onderzoekers vroegen aan 300 deelnemers om uit eten te gaan. Er werd niets vermeld over de bedoeling van het onderzoek. Aan de ene groep werd gevraagd om de telefoon niet te gebruiken tijdens het eten, terwijl de andere groep hun telefoon er gewoon bij mocht houden.

De mensen die hun telefoon hadden weggelegd hadden een leukere avond dan de mensen die wel hun telefoon hadden meegenomen. De laatste groep raakte meer afgeleid, genoten een stuk minder van de avond en raakten hierdoor sneller verveeld.

De mobiele telefoon wordt er dus niet bij gepakt omdat men zich verveeld, maar de verveling slaat juist toe door gebruik te maken van de mobiele telefoon.

Afspraken maken over telefoongebruik

Ga je dus de volgende keer naar een restaurant, spreek dan af dat jullie de telefoon gewoon in de tas laten zitten. Pak je telefoon pas weer als je naar huis gaat. Niet alleen zorgt de mobiele telefoon ​ervoor dat je snel afgeleid raakt en je daardoor verveelt, het heeft ook een grote invloed op je gemoedstoestand.

Waarom zou je de hele tijd op je telefoon kijken als je in gesprek bent met iemand? Iemand die je misschien al een hele lange tijd niet hebt gezien? Niet alleen is het voor je gesprekspartner irritant, het zorgt er ook nog eens voor dat je zelf een minder leuke avond hebt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten