Pesten onder kinderen via de app: hoe ga je hiermee om?

Pesten onder kinderen via de app: hoe ga je hiermee om?

Steeds meer jonge kinderen krijgen ermee te maken; digitaal pesten. Digitaal pesten houdt in dat er via WhatsApp of via Social Media gepest wordt. Het afpakken van de smartphone van je kind is niet de oplossing. Je kind een mobiele telefoon weigeren ook niet.

Het is juist belangrijk dat kinderen met Social Media leren omgaan. Ouders en ook leerkrachten moeten het onderwerp regelmatig bespreken met kinderen. Niet alleen om digitaal pesten tegen te gaan; het is ook  belangrijk dat kinderen die gepest worden hier mee om leren gaan.

Van de basisschool naar de middelbare school

Steeds meer kinderen hebben op de basisschool al een smartphone. Hier is in principe niets mis mee; kinderen leren om te gaan met WhatsApp en Social Media. Het voordeel van de lagere school is dat je bijna alle vrienden en vriendinnetjes de ouders. Dit wordt anders op de middelbare school.

Je kind komt in een nieuwe klas terecht en krijgt nieuwe vrienden en vriendinnen. Alles speelt zich nu meer af op afstand. Je kent de ouders niet en hebt geen idee wat de normen en waarden zijn van de ouders van die nieuwe vrienden en vriendinnen.

Op de middelbare school wordt er veel gepest via de app. Meer dan 140.000 kinderen zijn het slachtoffer van digitaal pesten, blijkt uit onderzoek van het CBS in 2019. Pesten via Facebook, WhatsApp, Instagram, Snapchat en alle andere social media gaat nu eenmaal makkelijker dan in het echt. Degene die pest is vaak een bekende.

Hoe ziet digitaal pesten eruit?

Bij digitaal pesten roddelen kinderen over elkaar, sluiten elkaar uit en halen grappen uit. Daarnaast worden er ongewenst foto’s en filmpjes verspreid en worden er soms zelfs haatcampagnes opgezet.

De gevolgen van pesten zijn groot. Des te langer het pesten doorgaat, des te groter de gevolgen zijn voor het kind. Wordt een kind online gepest, dan moet de school in actie komen. Doet de school dit niet, dan kan het ook negatieve gevolgen hebben voor de naam van de school.

Je kunt niet zien wie je online pest. Dit maakt online pesten nog erger dan pesten in het ‘echt’, bijvoorbeeld op het schoolplein of op straat. Je kunt ook niet gemakkelijk weglopen voor digitaal pesten.

Pesten onder kinderen via de app: hoe ga je hiermee om?

Wat kun je doen tegen online pesten?

Digitaal pesten kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand je vervelende berichten stuurt via WhatsApp, maar jouw foto’s kunnen ook van Instagram gehaald en bewerkt worden.

Blijf er niet mee rondlopen als je gepest wordt. Praat er met iemand over die je vertrouwt, bijvoorbeeld met je ouders of met een leraar. Blokkeer degene die jou lastig valt en vervelende dingen tegen je zegt. Is het een onbekende die gemeen doet tegen je, verbreek dan alle contact en probeer je er niet teveel van aan te trekken.

Maak het niet erger door terug te pesten, hier los je niets mee op. Probeer daarnaast niet om op vervelende berichten te reageren. Als je niet reageert is de lol voor de pester er snel van af. Gebeuren er erge dingen, doe dan aangifte. Niet  je jezelf hiermee, maar ook andere toekomstige slachtoffers.

Aangifte doen

Om aangifte te kunnen doen heb je bewijs nodig, verzamel hier dus zoveel mogelijk van. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • data en (exacte) tijdstippen;
  • emailheaders, mail- en internetadressen (url);​
  • gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n);
  • prints van chatlogs en mailberichten;
  • bewaarde berichten;
  • schermafdrukken (via printscreen of maak een foto);
  • zet ook bij het chatten altijd het automatisch loggen van gesprekken aan.

Tips om digitaal pesten te voorkomen

Online pesten kun je nooit helemaal voorkomen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans om gepest te worden zoveel mogelijk te voorkomen. Houd allereerst gevoelige informatie voor jezelf. Deel geen foto’s of filmpjes van jezelf en laat je ook niet chanteren om dit te doen (ook niet als je verliefd bent op degene die erom vraagt).

Kies voor goede beveiliging

Zorg ervoor dat anderen moeilijk op jouw accounts kunnen komen. Je kunt dit doen door verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende apps. Kies dan ook direct moeilijke wachtwoorden die niet gemakkelijk te raden zijn.

Geef je wachtwoorden niet weg, ook niet aan vrienden en bekenden. Heb je toch een keer je wachtwoord aan iemand gegeven, verander deze dan.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten