Wat zijn de effecten van notificaties op je brein?

Wat zijn de effecten van notificaties op je brein?

Tegenwoordig zijn er steeds meer die mensen verslaafd zijn aan hun mobiele telefoon. De smartphone lijkt een soort onmisbaar apparaat te zijn geworden. Zeg eens eerlijk; ga jij wel eens naar de wc zonder je mobiele telefoon? Is het eerste wat je ’s ochtends doet als je wakker wordt naar je telefoon grijpen? Dan is de kans groot dat ook jij verslaafd bent aan je telefoon.

De notificaties op jouw telefoon zijn de grote boosdoener. Misschien voel je uit jezelf helemaal geen aandrang om op Facebook te kijken, maar je krijgt een notificatie binnen die je vertelt dat je een nieuwe reactie hebt op je laatste post. Toch even kijken dus. En misschien wilde je maar één filmpje kijken op YouTube, maar ben je een uur later nog steeds filmpjes aan het kijken.

Dit wilde je eigenlijk niet, maar YouTube wil dat je wat langer blijft hangen en speelt dus automatisch nieuwe filmpjes af door middel van autoplay. Deze technologische snufjes zijn zo handig, dat het ontzettend veel motivatie, energie en moeite kost om je hiertegen te verzetten. Je kunt er bijna niet meer zonder. Je bent verslaafd geraakt aan je telefoon.

Wat doen notificaties met je brein?

Elke keer als je een notificatie krijgt wordt er dopamine aangemaakt. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Met andere woorden; je ervaart een gevoel van geluk als je een nieuw berichtje binnenkrijgt. Ook als je een rood balletje ziet op je Instagram account (een nieuwe reactie of een like) wordt er dopamine aangemaakt.

In principe geen probleem, maar je hersenen hebben steeds meer van dit soort notificaties nodig om dit geluksgevoel te krijgen. Met als resultaat dat je de hele dag naar je telefoon grijpt voor een nieuwe shot dopamine. Dit zorgt er ook voor dat er veranderingen plaatsvinden in je brein.

Je brein ervaart stress

Je hebt vast wel gehoord van de ‘flight or fight’ respons. Iedereen heeft het en het stamt uit de oertijd, toen we nog wel eens moesten vluchten voor een sabeltandtijger. Het zorgt ervoor dat je hartslag versnelt en dat je spieren aanspannen zodat je gevaar uit de weg kan gaan.

Erg handig in die oertijd, maar deze respons wordt dus ook geactiveerd als jij continu je telefoon checkt. Een beetje verwarrend voor je brein is het wel; een notificatie dat je een nieuwe like hebt is niet echt gevaarlijk namelijk.

Toch zorgt het ervoor dat er stresshormonen getriggerd worden in je brein, cortisol
genaamd. Hierdoor schiet jouw lichaam onbewust in de verdediging. Het gevolg hiervan is dat je dus stress krijgt van een notificatie.

Je brein wordt impulsiever

Niet alleen je lichaam, maar ook je brein verkeert in een constante staat van alertheid door deze stress. Dit zorgt ervoor dat jouw prefrontale cortex – het gedeelte in je hersenen dat ervoor zorgt dat je cognitief op hoog niveau kunt functioneren – dicht slaat.

Des te meer tijd je op je telefoon doorbrengt, des te minder goed je prefrontale cortex werkt. Dit is natuurlijk helemaal niet handig. Dit gedeelte van jouw brein zorgt er namelijk voor dat je goed kunt plannen, dat je snel de juiste beslissingen kunt maken en dat je je impulsen kunt beheersen. Als jij bij iedere notificatie jouw telefoon checkt, dan veroorzaak je een soort kortsluiting waardoor je sneller ondoordachte keuzes maakt.

Wat zijn de effecten van notificaties op je brein?

Je brein wordt lui

​Hoeveel telefoonnummers ken jij nog uit je hoofd? De kans is groot dat jet het huisnummer van je ouders nog weet, maar daar houdt het dan ook wel op. Alles wordt tegenwoordig opgeslagen op je smartphone, waardoor je niets meer hoeft te onthouden. Dit lijkt misschien handig, maar het zorgt er wel voor dat we ons brein minder gaan gebruiken.

Ons analytische denkvermogen is erg goed in het beoordelen van informatie en het opslaan en onthouden van deze informatie. Echter, het krijgt bijna niet meer de kans om dit te doen, omdat we altijd toegang hebben tot informatie. Dit komt jouw geheugen niet ten goede.

Hoe kun je de controle terugpakken?

Iedere keer als jij je telefoon pakt krijgt jouw brein een shot dopamine. Dit voelt goed, dus het is logisch dat je er meer van wilt. Het werkt alleen wel een telefoonverslaving in de hand.

Dus hoe kun je er nu voor zorgen dat je er minder in plaats van meer van wilt? Dit kun je doen op een aantal manieren.

Notificaties uitzetten

Als eerste is het belangrijk dat je je notificaties uitzet. Wanneer je geen meldingen meer binnenkrijgt, dan is de neiging om je telefoon te pakken al minder groot. Ben je echter verslaafd aan je telefoon, dan helpt dit natuurlijk niets.

Als je geen  notificaties meer binnenkrijgt, open je wel je Social Media apps om te kijken of er nog meldingen zijn. En nu je er toch bent, kun je ook wel gelijk even je timeline checken. Voordat je het weet ben je een uur verder en heb je niets anders gedaan dan scrollen.

Social Media Apps verwijderen

In dit geval kun je misschien beter je Social Media apps van je telefoon verwijderen. Als dit je echt te ver gaat, dan is het misschien een idee om bepaalde tijden met jezelf af te spreken waarop je je telefoon mag checken. Zet een timer (bijvoorbeeld om het uur) en kijk dan maximaal 5 minuten op je telefoon. Daarna zet je de timer opnieuw.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten