Wat is het effect van de smartphone op de kwaliteit van je slaap?

Wat is het effect van de smartphone op de kwaliteit van je slaap?

De meningen zijn erover verdeeld; is slapen met je smartphone op je nachtkastje slecht voor de kwaliteit van je slaap? Er zijn in de afgelopen jaren diverse onderzoeken naar gedaan. Hieruit komt naar voren dat de straling van je mobiele telefoon zorgt voor fysieke klachten, maar dat het ook de slaapkwaliteit beïnvloedt.

Verban je smartphone uit de slaapkamer

In de huidige wereld wordt het gebruik van de mobiele telefoon steeds belangrijker. Dit maakt het voor veel mensen moeilijk om een dag op pad te gaan zonder telefoon. Maar wist je dat het laten liggen van de smartphone op je nachtkastje schadelijk kan zijn voor de gezondheid? Als je voor het slapen gaan nog uren op je mobiel kijkt, dan kan dit leiden tot slaapproblemen en  nachtmerries.

Het gevoel niet te kunnen slapen houdt veel mensen bezig; ongeveer een derde van de Nederlanders slaapt minder dan zes uur per nacht. Er zijn experts die van mening zijn dat de smartphone verbannen moet worden uit de slaapkamer, net als alle andere digitale schermen.

Wat zijn de effecten van de smartphone?

Neem jij je telefoon altijd mee naar bed? En ligt deze standaard op je nachtkastje? Je bent niet de enige. Miljarden mensen hebben hun telefoon op het nachtkastje liggen ’s nachts en kunnen de verleiding niet weerstaan om de smartphone te gebruiken in bed.

Het gevaar hiervan is dat de blauwe tinten op het scherm ervoor zorgen dat je je minder moe voelt. Het slaaphormoon melatonine wordt namelijk afgebroken door het blauwe licht.

Niet alleen wordt je dus wakkerder van blauw licht, de straling zorgt er ook nog eens voor dat je slaapkwaliteit minder wordt. Wanneer je gebruik maakt van je telefoon voor het slapen gaan, dan kan dit leiden tot psychische klachten, zoals nachtmerries, ’s nachts wakker worden en slapeloosheid.

Melatonine wordt afgebroken

Doordat de melatonine wordt afgebroken door het blauwe licht raakt onze biologische klok in de war. Daarnaast heeft de smartphone bij veel mensen een dwingende werking; nog snel even iets opzoeken, nog even je Instagram feed checken of je werkmail doorlezen voor de vergadering van morgen.

Deze prikkels zorgen ervoor dat we gestresst raken en dit heeft een zeer nadelige invloed op de kwaliteit van onze slaap. Je zou dus kunnen zeggen dat er zowel mentale als fysieke gevolgen zijn van het gebruik van je smartphone in de avond.

Straling in mobiele telefoons

Dat de smartphone zoveel effect heeft op onze slaap komt door de straling in mobiele telefoons. Een smartphone werkt aan de hand van radiogolven die voortdurend worden uitgezonden. Zolang jouw smartphone aanstaat zul je dus altijd straling hebben in je slaapkamer. Vooral de straling van de draadloze netwerken zijn erg schadelijk en beïnvloeden de slaap negatief.

Wat is het effect van de smartphone op de kwaliteit van je slaap?

Psychische gevolgen door de smartphone

Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet alleen de straling en de afbreuk van melatonine verantwoordelijk zijn voor verminderde slaapkwaliteit. Psychische oorzaken kunnen er ook voor zorgen dat we minder goed slapen. Veel mensen gebruiken hun telefoon nog in bed vlak voordat ze gaan slapen.

Cognitieve stimulatie

Het is niet waar dat we ontspannen raken van nog even tv kijken of door gebruik te maken van de smartphone. Er ontstaat namelijk cognitieve stimulatie als je voor het slapen nog met je telefoon bezig bent. Je hersenen zijn dus nog actief bezig, omdat je gaat nadenken over de inhoud van appjes, mails en berichten op social media.

Ook zorgen de piepjes vanuit de smartphone ervoor ​dat we wakker blijven. En zet je de telefoon op stil, dan heb je nog steeds het trillende geluid van de telefoon.

Hoe kun je slaapproblemen voorkomen?

De slaapkamer is bedoeld om in te slapen. Gebruik je telefoon en laptop daarom niet in je slaapkamer. Om beter te kunnen slapen kun je het beste je telefoon  uitzetten voordat je gaat slapen en laat je telefoon ook uit staan.

Zet hem niet aan om snel even iets op te zoeken. Gebruik een echte wekker, zodat je je telefoon gewoon in de woonkamer kunt laten liggen.

Wifi uitzetten

Als je het niet prettig vindt om je telefoon helemaal uit te zetten. verbreek dan in ieder geval de wifi verbinding. Deze radiogolven zijn namelijk verantwoordelijk voor het verstoren van je slaap. Leg je telefoon minstens een meter bij je vandaan, en leg je telefoon vooral niet onder je kussen (dit wordt vaak gedaan om de slaapactiviteit te meten aan de hand van bepaalde apps).

Hierdoor kan brandgevaar ontstaan, omdat je telefoon zijn warmte niet kwijt kan, maar dit zorgt er ook voor dat de straling erg dicht bij je gezicht komt. Dit is schadelijk voor je organen.

Een ander effect op psychisch gebied zijn verhoogde angst waarden. Je smartphone ’s avonds voor het slapen gaan gebruiken kan dus leiden tot slapeloosheid, stress, nachtmerries, hoofdpijn en een slechte concentratie. Dit komt omdat je continu bezig bent met wat er in de wereld gebeurt. Maak er een gewoonte van om de smartphone uit de slaapkamer te verbannen.

Wat wel helpt om te ontspannen voor het slapen gaan is bijvoorbeeld luisteren naar rustige muziek, een goed boek lezen of nog even praten met je partner.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone en de fysieke klachten die smartphonegebruik met zich mee kan brengen. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten