Risico’s van smartphones in het verkeer
Je smartphone is onmisbaar. Je wilt niets missen en altijd bereikbaar zijn. Daarom is het misschien verleidelijk om ook tijdens het fietsen of autorijden je telefoon te checken.
Toch weet je dat het een gevaarlijke combinatie is om je smartphone te gebruiken terwijl je deelneemt aan het verkeer. Smartphone gebruik tijdens het verkeer leidt jaarlijks tot tientallen slachtoffers.
Wat zijn de risico’s van smartphone gebruik in het verkeer?
Als je tijdens het fietsen of autorijden je smartphone gebruikt, dan moet je je aandacht verdelen tussen het verkeer en je telefoon. Je kan dan niet goed zien wat er om je heen gebeurt. Het kan zijn dat je borden en tekens mist op de weg en dat je minder snel reageert op medeweggebruikers. In onverwachte situaties kan dit leiden tot levensgevaarlijke situaties.
Wist je dat zo’n 5 miljoen Nederlanders een smartphone gebruikt in het verkeer? En dat dit de helft is van het aantal smartphone bezitters? Dit levert jaarlijks honderden gewonden en tientallen doden op. Wanneer je je smartphone in het verkeer gebruikt om een bericht te lezen of te schrijven, dan is het risico op een ongeval zes keer groter. Binnenkomende berichten zijn in dit geval de grote verleiding.
Schakel notificaties uit
Om jezelf te beschermen tegen deze verleidingen is het verstandig om je notificaties uit te schakelen; je krijgt dan geen berichten meer binnen. Als je geen berichten meer binnen krijgt, heb je ook niet zo snel de neiging om je telefoon te pakken.
Telefoon gebruiken en je telefoon
Waar heeft het schrijven of lezen van berichten tijdens het fietsen of autorijden invloed op?
- het waarnemen van de weg en het verkeer;
- je reactievermogen;
- de controle over de auto of fiets;
- het inschatten van verkeerssituaties;
- het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen.
Wat zijn de regels rond smartphonegebruik in het verkeer?
In Nederland is het verboden om tijdens het fietsen of autorijden een telefoon in je hand te houden en te bedienen. Het is dus niet toegestaan om te bellen (handheld), appen, sms’en of je telefoon bedienen om bijvoorbeeld muziek af te spelen.
Hier kun je dan ook een boete voor krijgen. Je mag je telefoon in de auto wel handsfree bedienen via het dashboard, mits je dit hebt ingesteld vóórdat je begint met rijden. Spraakbediening is ook toegestaan.
Het is overigens ook verboden om tablets, muziekspelers en navigatiesystemen te bedienen tijdens het verkeer. Het verbod geldt dus niet alleen voor telefoons.
Fear of missing out
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en zijn we op ieder moment van de dag bereikbaar. FOMO (fear of missing out) zorgt ervoor dat er niets meer is dat we willen missen. Dit heeft als gevolg dat we eigenlijk direct antwoord verwachten als we iemand bellen of een bericht sturen. Het maakt dan niet uit of het privé of werk is.
Het is echter verstandig om tijdens het verkeer even niet bereikbaar te zijn. Laat je familie en vrienden weten dat je onderweg bent en dat je eventueel later reageert op berichten.
Minimaliseren van afleidingen
Iedereen wordt door Veilig Verkeer Nederland opgeroepen om de telefoon weg te leggen tijdens verkeersdeelname of de telefoon op ‘niet storen’ te zetten. Dat is niet altijd gemakkelijk, want de verleiding is groot als je een piepje hoort om te kijken of als je gebeld wordt om toch op te nemen.
Het is daarom verstandig om je notificaties uit te schakelen of om je telefoon gewoon even helemaal uit te zetten als je onderweg bent. Niet alleen is het veiliger voor jezelf, je brengt je medeweggebruikers op deze manier ook niet in gevaar.