Hoe wordt stress door je smartphone veroorzaakt?

Hoe wordt stress door je smartphone veroorzaakt?

Een smartphone is ideaal toch? Je kunt er werkelijk alles mee. Je kunt continu in contact staan met je vrienden, je hebt binnen no time je e-mails gecheckt, je kunt de hele dag door foto’s en video’s maken, je kunt je social media kanalen in de gaten houden, alle video’s bekijken die je wilt en elk uur het nieuws checken. En dan kun je ook nog bellen en gebeld worden!

Hoewel we ons geen leven meer kunnen voorstellen zonder de smartphone, komt het ook vaak voor dat we er stress van krijgen. Hoe dat precies zit leggen we uit in dit blog.

Het gevaar van notificaties

De hele dag door krijgen we meldingen binnen op onze telefoon. De foto die je net hebt geplaatst op Facebook krijgt een like, je krijgt een mailtje binnen en iemand heeft je getagd in een bericht op Instagram. Al deze meldingen vragen behoorlijk wat aandacht, want zeg eens eerlijk; laat jij direct al je werk vallen om te kijken wat voor melding er binnen is gekomen? Of lukt het je om eerst af te maken waar je mee bezig was en pas daarna je meldingen te checken?

Veel mensen kiezen voor de eerste optie en dit is killing voor je concentratievermogen. Elke keer als je je telefoon pakt moet je brein schakelen en hiermee neemt je concentratievermogen stukje voor stukje af.

Het verwerken van prikkels

Als je een dag intensief hebt gesport, dan weet je dat het beter is om de daaropvolgende dag ietsje rustiger aan te doen. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. Dit werkt ook zo met je hersenen. Je brein is de hele dag actief en krijgt enorm veel prikkels binnen.

Je hersenen hebben daarom regelmatig een moment van rust nodig. Het probleem is alleen dat wanneer we een pauze nemen, we vaak onze telefoon erbij pakken, waardoor je hersenen alsnog geen rust krijgen. Alles wat je op je telefoon doet zijn prikkels voor je brein, en deze moeten weer verwerkt worden.

Niet zo gek dus dat steeds meer mensen last hebben van mentale vermoeidheid en uitputting. We zijn continu bezig met onze smartphone, van het moment dat we wakker worden totdat we weer gaan slapen. Het brein is gedurende al deze tijd actief en heeft geen mogelijkheid om tot rust te komen.

Hoe wordt stress door je smartphone veroorzaakt?

Verminder je smartphone gebruik om stress te voorkomen

Wil je minder last hebben van stress door je smartphone? Dan is het belangrijk om je smartphone gebruik te verminderen. Dit kan in het begin lastig zijn, omdat het gebruik van je telefoon verslavend is. Elke keer als je een berichtje binnenkrijgt wordt er dopamine aangemaakt, wat je een fijn gevoel geeft. Toch is het belangrijk om rust te creëren voor je brein. Je kunt dit doen door onderstaande tips toe te passen.

Leg je smartphone vaker weg

Maak er een gewoonte van om een dagdeel of een dag per week geen gebruik te maken van je telefoon. In het begin zal dit erg moeilijk zijn, maar je zult zien dat het steeds gemakkelijker wordt.

Zet je telefoon twee uur voor het slapen gaan uit

Om goed te kunnen slapen moet je lichaam de mogelijkheid hebben om melatonine aan te maken. Dit wordt verstoord door het blauwe licht van je telefoon. Ook krijg je in de avonduren voortdurend prikkels binnen die ervoor zorgen dat je brein actief blijft. Juist in de avonduren is het belangrijk dat

je brein tot rust komt. Zet daarom je telefoon uit, het liefst twee uur voordat je gaat slapen. Wedden dat je stukken beter slaapt?

Zet een tijdslimiet op je apps

Wist je dat je op bepaalde apps een tijdslimiet in kunt stellen? Als de tijd om is krijg je daarvan een melding. Ook kun je vrije tijd instellen op veel toestellen. Je krijgt dan tussen door jou gekozen tijden alleen meldingen binnen van apps die jij geselecteerd hebt.

Zet je meldingen op stil

Zet de meldingen van je telefoon op stil, of schakel de notificaties in zijn geheel uit. Des te minder meldingen er zijn, des te minder afleiding je hebt.

Leef in het moment

Laat je telefoon eens thuis als je naar een afspraak gaat of de hond uitlaat. Geniet van wat er is in het moment en realiseer je dat dit vele malen belangrijker is dan wat er op je telefoon gebeurt.

Voorkom stress door je smartphone

Het komt dus veel voor; stress door je smartphone. Het zijn voornamelijk jongeren die hier last van hebben en het gevoel hebben dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Dit is een aanslag op het brein en kan op de lange termijn zorgen voor overprikkeling, stress en zelf burn-out.

Vergelijkbare berichten