Hoeveel uur per dag zit jij op je telefoon?

Hoeveel uur per dag zit jij op je telefoon?

De meeste mensen staren dagelijks uren naar het schermpje op hun smartphone. Eigenlijk is dat helemaal niet zo raar, aangezien alles wat je nodig hebt of wilt weten tegenwoordig binnen handbereik is. Onze schermtijd loopt hierdoor in een rap tempo op.

Maar is het eigenlijk wel gezond voor je om zoveel tijd op je telefoon door te brengen? Wat is scherm tijd precies? Heeft het nadelige gevolgen voor je gezondheid? En wat doet het bijvoorbeeld met de ontwikkeling van je kind? In dit blog geven we je antwoord op deze vragen.

Altijd bereikbaar

Ga jij weleens een dag de deur uit zonder dat je je mobiele telefoon meeneemt? Voor veel mensen is een dag zonder smartphone onmogelijk. Tegenwoordig willen we altijd bereikbaar zijn. En als we iets willen weten, dan willen we dit direct op kunnen zoeken.

Moet je een paar minuten wachten op de bus? Dan is deze tijd snel opgevuld met het scrollen door je Instagram feed. Zonder dat je het doorhebt ben je zo uren per dag op je telefoon bezig.

Mensen die verslaafd zijn aan hun smartphone vinden inzicht in de schermtijd soms erg confronterend. Daarom worden apps die de schermtijd bijhouden vermeden. Wat is precies het verschil tussen het bekijken van je schermtijd en het beperken van je schermtijd? We leggen het aan je uit.

Het inzien van je schermtijd

In sommige gevallen is het begrip schermtijd verwarrend. Het betekent namelijk niet direct dat je je schermtijd wilt beperken wanneer je er inzicht in wilt. Het inzicht in je schermtijd is vaak al genoeg voor het maken van een gezonde afweging. Veel van deze inzichten zijn standaard te vinden in de software van je telefoon.

Wat is een normale schermtijd?

Het gemiddelde smartphone gebruik loopt wereldwijd gestaag op. Het zijn voornamelijk jongeren die verslaafd zijn aan hun smartphone. Uit diverse onderzoeken blijkt dat we steeds vaker naar onze schermen kijken. Een studie uit 2018 laat zien dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon oppakken en ontgrendelen. Jongeren doen dit vaker dan ouderen. De gemiddelde schermtijd is vier uur per dag en we kijken dan voornamelijk in de ochtend en in de avond naar onze smartphones.

Zie ook: Hoe achterhaal je schermtijd op Apple iPhone?

Hoeveel uur per dag zit jij op je telefoon?

Is veel schermtijd slecht voor je gezondheid?

Je vraagt je misschien af of teveel schermtijd slecht is voor je gezondheid; hier zijn de meningen over verdeeld. Er bestaan namelijk geen duidelijke richtlijnen die je vertellen hoe lang je op je smartphone mag zitten. Of het wel of niet gezond is heeft met name te maken met wat je op je telefoon bekijkt en wat voor gevoel het je geeft.

De WHO adviseert voor kinderen onder de 5 jaar om niet langer dan een uur op de telefoon of computer te zitten. Kinderen onder de twee jaar zouden helemaal geen schermtijd mogen hebben. In het adviesrapport van de WHO werd geen rekening gehouden met de context en inhoud van de schermtijd. Ze gaven wel aan dat het tijdstip wel van belang is. zo kun je ’s avonds je schermtijd bijvoorbeeld beter beperken.

Wat zijn de gevolgen van schermtijd voor kinderen?

​Volgens pedagogische organisaties kan teveel schermtijd voor kinderen nadelig zijn voor de ontwikkeling. Ze geven aan dat je moet letten op de volgende signalen:

  • Overgewicht: De kans op overgewicht neemt toe als kinderen teveel achter het scherm zitten, ze bewegen hierdoor namelijk minder.
  • Slecht slapen: Het klinkt onschuldig, nog even een filmpje kijken voor het slapen gaan. Het blauwe licht dat wordt afgegeven door een scherm verstoort echter de slaapcyclus. Je valt hierdoor minder
    goed in slaap.
  • Gedragsproblemen: Wanneer kinderen meer dan twee uur per dag op een scherm kijken gaat de concentratie achteruit. Dit heeft nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld de schoolprestaties.
  • Ontwikkelingsachterstand: Vergeleken met klasgenoten hebben kinderen die veel schermtijd hebben een achterstand in hun ontwikkeling.

Schermtijd ongezond of niet?

Als volwassene kun je zelf prima bepalen wanneer teveel schermtijd ongezond voor je wordt. Geeft het je een slecht gevoel als je uren per dag door je Instagram feed heen scrolt? Dan is het misschien tijd om je schermtijd wat te beperken. Merk je dat je ’s avonds maar moeilijk in slaap komt?

Kijk dan twee uur voordat je gaat slapen geen series meer op je laptop en leg je telefoon ook weg. Je zult zien dat je je overdag beter kunt concentreren (want je hebt goed geslapen) en dat je veel meer werk kunt verzetten als je niet de hele dag naar je telefoon zit te kijken.

Vergelijkbare berichten