Wat is de relatie tussen dopamine en telefoongebruik?

Wat is de relatie tussen dopamine en telefoongebruik?

Misschien herken je jezelf in de volgende situatie. Je bent onderweg naar een afspraak en ineens schrik je op, het zweet breekt je uit en je krijgt het angstige gevoel dat je je telefoon kwijt bent. Ineens schiet er van alles door je hoofd; je foto’s, notities, je afspraken – alles staat in je telefoon!

En het ergste; je bent niet bereikbaar! Je kijkt nog eens goed in je tas en oh, gelukkig, daar is je telefoon. Heel even voelde je stress om iets wat onmisbaar voor je is, je mobiele telefoon.

De relatie tussen jouw telefoongebruik en dopamine

Je wordt de hele dag afgeleid door je mobiele telefoon. Je hebt misschien tot nu toe het idee gehad dat je erg goed kon multitasken, maar helaas, dit is niet het geval. Als je met een taak bezig bent, of dit nu gaat om werk of privé, dan moet je stoppen om je whatsapp berichten of social media te checken. Jouw hersenen kunnen zich namelijk maar op één ding tegelijk focussen.

Omdat onze hersenen dol zijn op nieuwe prikkels worden ze graag afgeleid. En jouw mobiele telefoon, die is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Elke keer als jij je telefoon oppakt, dan wordt er dopamine aangemaakt. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; we willen er veel van en het werkt ook nog eens verslavend.

Vermoeide hersenen door je smartphone

Mensen vinden het heerlijk om even onderbroken te worden. Om even afgeleid te worden van die saaie taak waar aan gewerkt wordt. Toch hebben mensen vaak aan het einde van de dag een vol hoofd, zijn ze oververmoeid en hebben ze het gevoel dat ze niet alles gedaan hebben wat ze wilden doen.

Als je erover nadenkt is dat niet zo gek. Wanneer je namelijk een notificatie krijgt, of je telefoon pakt om je social media te checken, veranderen de neurotransmitters in je hersenen. Het is logisch dat dit energie kost. Jouw energie is beperkt. Als je deze hebt uitgegeven aan je telefoon, dan is deze energie niet meer te gebruiken voor andere werkzaamheden.

Wat is de relatie tussen dopamine en telefoongebruik?

Telefoon als ontspanning

Hoewel veel mensen hun telefoon zien als ontspanning, is het natuurlijk alles behalve dat. Via jouw telefoon belast je je hersenen namelijk optimaal. Denk maar eens aan alle data en prikkels die je doorkrijgt via jouw smartphone; dat moet allemaal door je hersenen verwerkt worden.

Jouw hersenen worden zelfs al vermoeid door het scrollen op Facebook of Instagram. Alle energie die naar je telefoon gaat, kun je niet meer besteden aan belangrijke zaken, zoals je gezin, je werk of je eigen gezondheid.

Direct checken smartphone

De meeste mensen beginnen in de ochtend gelijk al met het checken van hun telefoon, direct na het opstaan (vaak al voordat ze opgestaan zijn). De dag wordt dus gelijk gestart met een overkill aan informatie die verwerkt moet worden door je hersenen.

Jouw hersenen krijgen hierdoor direct een dopamine shot en ze willen vervolgens meer. Dopamine is enorm verslavend en het is dus ook niet zo gek dat er zoveel mensen verslaafd zijn aan hun telefoon.

Hersenen maken overuren

In de avond voor het slapen gaan worden dan nog eens de e-mails, social media en het nieuws gecheckt. Door al deze impulsen maken je hersenen overuren, en dit terwijl ze juist in rust zouden moeten zijn zo vlak voor het slapen gaan. Hierdoor krijgen je hersenen gedurende de nacht niet voldoende ruimte om te herstellen, waardoor je in een soort van vicieuze cirkel terechtkomt.

Depressieven gevoelens als gevolg van de smartphone

Voor onze hersenen is de mobiele telefoon dus een enorme disbalans. Je telefoon kan er zelfs voor zorgen dat je futloze en depressieve gevoelens krijgt. Het goede nieuws is dat je dit zelf in de hand hebt; door minder tijd aan je telefoon te besteden hou je meer energie over en voel je je over het algemeen ook gelukkiger.

Als je in de ochtend al begint met het checken van je telefoon, waardoor je hersenen uitgeput raken, dan heb je aan het einde van de dag geen energie meer over. Daarnaast maak je door je telefoon veelvuldig te gebruiken ook nog eens minder contact met de mensen om je heen.

Wanneer heb je voor het laatst echt contact met iemand gemaakt? Wanneer heb je voor het laatst een goed gesprek gevoerd? Hier worden je hersenen veel blijer van dan wanneer je de hele dag bezig bent met je telefoon.

Vergelijkbare berichten