Verslaafd aan je telefoon? - Lees deze boeken

Verslaafd aan je telefoon? – Lees deze boeken

Ben jij verslaafd aan je telefoon? Heb je het idee dat het allemaal wel iets minder kan, maar heb je geen idee hoe?

In dit blog bespreken we een aantal boeken die geschreven zijn over telefoonverslaving, waaronder ‘Ik maak het uit’ van Catherine Price, ‘Superverslavend’ van Adam Alter, ‘Digiziek’ van Manfred Spitzer en ‘Afkicken van de smartphone’ van Thibaud Dumas.

Ik maak het uit – Catherine Price

Prijswinnend journalist Catherine Price beschrijft in ‘Ik maak het uit!’ de gevolgen van je smartphonegebruik op je brein, geheugen en aandacht, en biedt een stappenplan om een gezonde relatie met je telefoon op te bouwen. Is je telefoon het eerste wat je oppakt als je wakker wordt, en het laatste wat je neerlegt voor het slapengaan?

Wat begon als een belofte van efficiëntie en tijdsbesparing blijkt ons geheugen, onze focus en ons denkvermogen aan te tasten. Misschien wil je wel minder tijd aan je telefoon besteden, maar weet je niet waar je moet beginnen.

Price biedt een praktisch en uitvoerbaar plan om het uit te maken met je telefoon en vervolgens weer bij te leggen. In 30 dagen vorm je een nieuwe, gezonde relatie. Zet je doelen en prioriteiten dus weer op scherp, bekijk je app- en mailgebruik kritisch en neem afstand. Leer dan nieuwe gewoontes aan die je doelen ondersteunen en word weer de baas over je eigen tijd!

Superverslavend – Adam Alter

We brengen elke dag uren door met mailen, instagrammen, whatsappen en facebooken; we bingen Netflix-series en YouTube-filmpjes; we zijn gemiddeld drie uur per dag met onze smartphone bezig, en onze kinderen zitten zo vaak achter een scherm dat ze moeite hebben om in het dagelijks leven sociaal te zijn. Welkom in het tijdperk van gedragsverslaving.

In dit revolutionaire boek beschrijft Adam Alter hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, zijn namelijk geen toeval.

Ontwikkelaars blijken steeds meer gebruik te maken van ‘digitaal suiker’: geheime en doelbewuste trucs die uitsluitend bedoeld zijn om apps, spelletjes en andere digitale producten zo verslavend mogelijk te maken. Alter legt uit hoe dit werkt en wat je als individu hiertegen kunt doen. Maar ook hoe we onze kinderen hiertegen kunnen wapenen. Voor het écht te laat is.

Verslaafd aan je telefoon? - Lees deze boeken

Digiziek – Manfred Spitzer

De digitalisering van ons dagelijks leven blijft onstuitbaar voortgaan – en dat heeft funeste gevolgen voor onze gezondheid. De vermaarde hersenonderzoeker Manfred Spitzer laat op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek zien hoe computergebruik ons digiziek maakt.

Dat computergebruik slecht is voor het geheugen weten we sinds zijn bestseller Digitale dementie, maar de gezondheidsrisico’s blijven daar niet toe beperkt: stress, depressie, slapeloosheid en een verslechterde motoriek en conditie behoren allemaal tot de risico’s.

Manfred Spitzer waarschuwt ons voor wat er kan gebeuren wanneer we de digitale media ons leven laten overheersen, maar laat ook zien hoe we onszelf kunnen beschermen.

Afkicken van de smartphone – Thibaud Dumas

Praktische tips en adviezen om los te komen van je scherm. Wist je dat een op de vijf mensen zijn smartphone wel eens in het toilet heeft laten vallen?

En dat niet alleen! Het dagelijks aantal verstuurde e-mails wereldwijd heeft de 246 miljard bereikt. We drukken gemiddeld meer dan 2600 keer per dag onze vinger op onze smartphone. En elke dag worden er 95 miljoen foto’s en filmpjes op Instagram gepost. Hyperconnectiviteit is een reëel probleem in onze huidige maatschappij.

Is het jou weleens overkomen dat de ogen van je partner tijdens een romantisch diner continu gericht waren op zijn of haar smartphone? Raak je gestrest als er een internetstoring van een paar uur is? Is je telefoon het eerste waar je naar grijpt als je wakker wordt? Dan is dit boek iets voor jou!

Je leert wat hyperconnectiviteit is en wat de gevolgen ervan zijn voor je slaap, het milieu, je hersenen, je relaties… Daarnaast krijg je oefeningen en praktische raad om te leren loskomen van je smartphone, tablet of computer. Laat het internet je leven niet overheersen!

Maak een einde aan je smartphone verslaving!

Het continu bezig zijn met je telefoon heeft niet alleen een nadelig effect op je productiviteit, het kan op de lange termijn ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Op Smartphone Junkie kun je alles lezen over de gevolgen van telefoonverslaving, maar ook wat je eraan kunt doen om er vanaf te komen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten