Gebruik jij je telefoon om jezelf af te leiden van gevoelens?
Ben jij iemand die pijn en verdriet het liefst vermijdt? De meeste mensen vinden het moeilijk om met hun emoties om te gaan en zoeken afleiding om het gevoel niet te hoeven voelen. Iedereen zoekt afleiding op een andere manier.
De één grijpt naar de fles, een ander eet een reep chocola of zoekt afleiding op hun mobiele telefoon. Toch, als je bewust contact maakt met je gevoel, dan levert je dit veel bevrijding en zelfinzicht op.
De smartphone als afleider voor gevoel
De mobiele telefoon zorgt voor veel afleiding. De hele dag door worden we afgeleid door binnenkomende appjes, likes op social media, telefoontjes en nieuwe e-mails. Daarnaast zorgen we er zelf ook nog eens voor dat we ons niet bezig hoeven te houden met onze gevoelens.
Voelen we ons even slecht, dan pakken we de telefoon erbij en scrollen we een uur door onze Instagram feed. De kans is groot dat je je daarna nóg slechter voelt.
Daarnaast vinden we het niet prettig om onze kwetsbaarheid te laten zien. We zijn bang om de controle kwijt te raken als we onze gevoelens toelaten of erin blijven hangen. Over het algemeen ben je je daar niet bewust van. Als je verdriet voelt opkomen, dan doe je vaak vanalles om dat gevoel weg te drukken, zoals veranderen van onderwerp, een reep chocolade eten of afleiding zoeken op je mobiele telefoon.
Automatische patronen
Die afweerpatronen zijn zo natuurlijk geworden, dat het vaak automatisch gaat. Je denkt er helemaal niet meer over na. Natuurlijk voel je je af en toe wel eens nerveus of ongemakkelijk, maar je hebt geen idee wat de oorzaak is van dit gevoel.
In zo’n geval zul je eerder de neiging hebben om jezelf weer rustig te maken door jezelf af te leiden, dan dat je kijkt naar de onderliggende oorzaak. En nog vaker ben je zo afgesloten van je eigen gevoel dat je niet eens doorhebt dat je jezelf niet optimaal voelt.
Gevoelens werken als een kompas
Het is niet voor niets dat je emoties voelt. Het is daarom niet verstandig om ze te onderdrukken. Je zou emoties kunnen zien als een signaleringssysteem van de natuur. Het is in miljoenen jaren geëvolueerd om de mens te helpen om te overleven.
Ons brein scant dagelijks een enorme stroom aan informatie. Dit wordt vervolgens vergeleken met eerdere ervaringen en omgezet in actie, of dit nu bewust is of onbewust.
Luisteren naar gevoelens & emoties
Emoties zijn hierin een belangrijke factor; ze maken je duidelijk dat er iets aan de hand is, ze geven aan of er iets belangrijk voor je is of niet en duwen je een bepaalde kant op. Angst zet ons aan om te ontsnappen uit een bepaalde situatie, blijheid zorgt ervoor dat we ons openstellen.
Liefde zorgt ervoor dat we dicht bij een ander willen zijn, emotioneel en lichamelijk. We komen voor onze behoeftes op door boosheid. Banden worden hersteld door schuldgevoel. Je zou dus kunnen zeggen dat gevoelens werken als een soort kompas. Ze maken duidelijk wat je echt wilt in het leven, wat je belangrijk vindt en ze geven kleur aan je dag.
Emoties zeggen veel over wie we als persoon zijn; wat maakt ons verdrietig of blij, wat vinden we prettig, waar maken we ons kwaad over en waar gaat je hart sneller van kloppen?
Laat emoties toe
Het is dus erg belangrijk om emoties toe te laten en niet continu afleiding te zoeken door je smartphone erbij te pakken. Op de lange termijn heb je daar namelijk helemaal niets aan.
Misschien voelt het op het moment zelf even goed om niet met je gevoel om te hoeven gaan, maar uiteindelijk zorgen emoties er alleen maar voor dat je jezelf beter leert kennen.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone en over de mentale problemen die samen gaan met smartphonegebruik. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen: