Hoe kun je het best uit een WhatsAppgroep stappen?

Hoe kun je het best uit een WhatsAppgroep stappen?

De mens is een sociaal dier, we hebben elkaar nodig om goed te kunnen functioneren en om ons goed over onszelf te voelen. Sinds het altijd-aan-tijdperk zijn we daar echter totaal in doorgeslagen.

Het is nu bijna onmogelijk geworden om tijd voor jezelf te hebben, altijd is er een gevoel aanwezig van sociale druk. Dit is het resultaat van technologie, van alle apparaten die we om ons heen verzameld hebben en die aangesloten zijn op dat netwerk dat je nooit met rust laat.

Waar is je aandacht?

Waarschijnlijk lees je dit blog op je telefoon. Het kan natuurlijk ook dat je het op je laptop of tablet leest, maar dan ligt je mobiel binnen handbereik, zeg maar eerlijk. Je aandacht ligt niet alleen bij wat jij nu leest, onbewust vraagt je telefoon en alle apps erop om een vorm aandacht.

Mails, Twitter, Instagram en natuurlijk WhatsApp zijn grote aandachtvragers in de 21ste eeuw, daar kan geen kind tegenop. Er is echter een vorm van online interactie dat ons duidelijk verdeeld, sommigen vinden het geweldig, anderen hebben er een bloedhekel aan; de WhatsAppgroep. Vind jij het spannend of lastig om uit een WhatsAppgroep te stappen? Dan is dit blog speciaal voor jou!

Hoe kun je het best uit een WhatsAppgroep stappen?

De online wereld drukt zwaar op de schouders

Uit een onderzoek is gebleken dat 97% van de Nederlanders een mobiele telefoon heeft, 87% daarvan heeft een smartphone. Op een dag spenderen we gemiddeld ruim twee uur aan deze telefoon.

Als we alle beeldschermen bij elkaar optellen, dan komen we helemaal op een schrikbarend getal uit; de Nederlander kijkt namelijk 45 jaar van zijn leven naar een scherm!

Effecten op onze gezondheid

Al die schermen en impulsen hebben natuurlijk een effect op onze geestelijke, maar ook lichamelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt er namelijk een relatie te zijn tussen telefoongebruik en overgewicht. Daarnaast speelt social media een duidelijke rol in onze geestelijke gezondheid.

We vergelijken ons steeds meer met anderen, voelen ons daardoor soms eenzaam of dat we niet voldoen. Dit zorgt ervoor dat angsten en depressies toenemen. Vooral mensen die een laag zelfbeeld hebben zijn hier gevoelig voor.

Het is voor ieder mens, maar vooral voor deze mensen, belangrijk om verstandig om te gaan met social media zoals WhatsApp.

De sociale druk van een Whatsapp groep

De meeste mensen zien in dat ze hun mobiel onnodig vaak gebruiken. De meesten zouden hier dan ook wel iets aan willen doen. In de praktijk blijkt dat nog vrij lastig, vaak zijn rigoureuze maatregelen nodig zoals het verwijderen van apps, Grayscale inschakelen, de telefoon uitzetten en verstoppen gedurende bepaalde uren of een complete mobiel-detox.

De mobiel is echter een zo goed als onmisbaar onderdeel van het leven geworden. We doen er alles mee; bellen, mailen, betalen en ga zo maar door. Om bereikbaar te zijn hebben we de mobiel gewoon nodig.

Spannend om uit de groep te stappen

Als je het gebruik van je mobiel wilt minderen, dan is er discipline nodig. Het spannendst en lastigst om mee om te gaan is veruit de Whatsappgroep. Velen van jullie zullen in een groep zitten, sommigen vinden het handig, anderen hebben er een bloedhekel aan en schakelen onmiddellijk de meldingen uit.

Eruit stappen is namelijk een grote stap waarmee je mensen voor je gevoel misschien kwetst. Voor veel mensen geldt dat ze niet uit een groep stappen omdat ze niet buiten de boot willen vallen. Maar al die berichtjes die de hele dag door op je mobiel verschijnen en dan die druk om te reageren als ze jou specifiek aanspreken.

Word je daar niet gek van? Neem het heft in eigen hand en stap op de juiste manier uit een WhatsAppgroep!

Tips om uit een Whatsapp groep te stappen

Tips om uit een Whatsapp groep te stappen

Wil je weer terug naar de tijd dat je rust in je hoofd had? Wil je af van de constante druk van een WhatsAppgroep? Stap er dan uit! Het is daarbij belangrijk om te zorgen dat je dit volgens een bepaalde etiquette doet. Zo beledig je niemand en blijf je beleefd en sociaal. Maak gebruik van de volgende tips:

Blijf altijd sociaal en beleefd

Heeft een vriend of collega je weer aan een groep toegevoegd zonder het te vragen? Super irritant, maar blijf altijd beleefd en sociaal. Communiceer dat je niet van WhatsAppgroepen houdt en dat je daarom de groep verlaat.

Stap uit een groep die niets toevoegt aan je leven

Zit je in een groep waarvan je de waarde niet ziet? Stap er dan gewoon uit. Stuur een simpel maar eerlijk bericht dat je uit de groep stapt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je niets toe te voegen hebt aan deze groep en dat je liever persoonlijk communiceert. Zo hou je het bij jezelf.

Een WhatsAppgroep met naasten

Bestaat de groep uit directe familie zoals je vader, moeder, broer of zus? Juist tegen deze mensen zou je eerlijk moeten kunnen zijn, toch? Vertel ze dat Whatsappgroepen je onrust brengen en dat je er daarom niet aan mee wilt doen.

Hou het persoonlijk

Wat is er beter dan echt persoonlijk contact? Vertel je naasten, vrienden of collega’s eerlijk dat je liever niet via WhatsAppgroepen communiceert. Dat hoef je niet iedereen tegelijkertijd te vertellen, praat gewoon één op één met iemand. Dat is ook nog eens veel leuker.

Veel mensen vinden het spannend om uit een groep te stappen. Niet omdat ze bang zijn om iemand te beledigen, maar vooral vanwege de angst om sociaal buiten de boot te vallen. Onthoud dat heel veel mensen problemen hebben met sociale druk door de mobiele telefoon.

Het is daarom belangrijk om stappen te nemen in de juiste richting. Jezelf verwijderen uit een WhatsAppgroep is zo’n stap. Veel meer mensen zouden dat moeten doen en durven.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten