Wat is het verband tussen smartphonegebruik en depressie, stress en slaaptekort?

Wat is het verband tussen smartphonegebruik en depressie, stress en slaaptekort?

Wetenschappers weten het allang; tieners die zeer veel tijd doorbrengen op hun telefoon of computer, voelen zich minder gelukkig dan leeftijdsgenoten die hun tijd doorbrengen door te sporten of te lezen.

Uit onderzoek blijkt ook dat social media leidt tot depressieve gevoelens. Het is echter niet zo dat deze negatieve gevoelens altijd leiden tot nog meer gebruik van social media.

Het is ook niet gezegd dat een complete onthouding van alle mobiele apparaten direct tot meer blijdschap leidt. De studenten die het meest gelukkig zijn blijken minder dan twee uur per dag achter een scherm te
zitten.

Niet meer dan twee uur

Een beperkt gebruik van digitale media is de sleutel tot geluk, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers geven als advies om niet meer dan twee uur per dag achter een scherm te zitten en de rest van de tijd te besteden aan sportactiviteiten of face-to-face contact.

De smartphone is in de afgelopen jaren een onderdeel van ons bestaan geworden. Hou jij zelf geen smartphone vast, dan hoef je maar om je heen te kijken om iemand te zien die er wel één vast heeft. 83% van de mensen boven de 13 jaar heeft tegenwoordig een smartphone.

Onze smartphone is onze eerste bron voor vermaak, nieuws en weer. Ook vrijwel elk contact met de buitenwereld wordt via de smartphone onderhouden. Dat is misschien positief en vooruitstrevend, maar er kleven ook veel nadelen aan smartphone gebruik. In dit blog bespreken we 6 van de meest voorkomende gezondheidseffecten, waaronder depressie.

1. Depressie

Onderzoekers van de Binghampton University analyseerden het smartphonegebruik van een groep personen. Daaruit bleek dat zij problemen ervaarden in zowel hun privé leven als op werkgebied door compulsief smartphonegebruik.

Ze herkenden ook signalen die een indicatie waren van sociale isolatie, depressie, een lage zelfwaarde en angst.

2. Stress

Door de komst van de smartphone hebben mensen weer de regie over hun eigen leven. Je kunt op ieder moment van de dag van alles controleren; je werkmails, je persoonlijke berichten, dit kan bevrijdend werken. Maar als je hier in door schiet en nooit je smartphone weg kunt leggen, dan heeft dit negatieve gevolgen.

Een lege batterij geeft je dan gelijk het gevoel ‘niet beschikbaar’ te zijn, waardoor je in de stress schiet. Of een slechte ontvangst van wifi op vakantie of in de trein. De stress die hierdoor ontstaat heeft een negatief effect op de gezondheid.

3. Slaapproblemen

Ongeveer 58% van de volwassen mensen kijkt in het laatste uur voordat ze gaan slapen nog op hun mobiele telefoon, laptop of ander mobie apparaat. Dit doen ze meerdere keren per week of dagelijks. D

it zorgt ervoor dat je minder en slechter slaapt. Een factor die hierbij een rol speelt is het blauwe licht dat van de schermen afstraalt. Een andere factor is de alertheid op berichten die binnenkomen. Hierdoor val je minder goed in slaap.

Zie ook: Wat zijn de effecten van slapen met je telefoon naast je bed?

Wat is het verband tussen smartphonegebruik en depressie, stress en slaaptekort?

4. Zichtvermindering

​Bij het gebruik van mobiele apparatuur zit je vaak dicht met je ogen op het scherm. Je kunt je voorstellen dat dit slecht is voor je ogen. Kijk je langdurig van dichtbij naar een scherm, dan is de projectie van het licht aan de zijkant van je oog onscherper dan wanneer je in de verte kijkt. Voor het oog is dit een trigger om te groeien in lengte. Deze groei houdt aan tot een leeftijd van 25 jaar en kan voor bijziendheid zorgen.

Zie ook: De invloed van smartphone gebruik op je ogen?

5. WhatsApp-vinger

Een WhatsApp vinger is een vorm van RSI die ontstaat door het continu herhalen van dezelfde beweging. Hierdoor worden steeds dezelfde spieren en gewrichten belast. In het begin zul je merken dat je af en toe pijn hebt, maar dit kan in een later stadium chronisch worden. Je kunt een WhatsApp vinger herkennen aan de volgende symptomen:

De pijn kan zich in sommige gevallen ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals je schouders en nek. Het kan zelfs voorkomen dat de kracht in je hand afneemt.

6. Ontwrichting gezinsleven

In het gezin zijn het niet alleen de kinderen die fanatiek aan de gang zijn met hun smartphone, volwassenen doen het net zo goed. Steeds meer kinderen klagen tegenwoordig over het smartphone gebruik van hun ouders, terwijl dit voorheen andersom was. Kinderen voelen zich genegeerd door hun ouders, die tijdens het autorijden of het eten bezig zijn met hun telefoon.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten