Zere duim of vinger door telefoongebruik

Zere duim of vinger door telefoongebruik

Ons hele leven wordt geregeld door de mobiele telefoon. Onze smartphone stelt ons in staat om op een snelle manier met anderen te kunnen communiceren. Voorheen deden we dit via sms, maar tegenwoordig wordt het meer en meer via WhatsApp gedaan.

Het is een handige manier van communiceren, maar het heeft ook nadelen. Er ontstaan namelijk steeds meer gevallen van de WhatsApp vinger en de sms-duim.

De WhatsApp vinger

Na de GSM elleboog, de muisarm, het tablet-nek-syndroom, de sms-duim en de iPod duim is er inmiddels een nieuwe variant bij; de WhatsApp vinger. In alle gevallen gaat het om één aandoening; een overbelasting van gewrichten en/of spieren waardoor deze overbelast raken.

Overbelasting van spieren

Als je zeer intensief gebruik maakt van een smartphone, dan kunnen gewrichten en spieren in je vingers, handen en polsen overbelast raken, verkrampt raken en in ernstige gevallen zou er zelfs slijtage kunnen optreden.

Verzamelnaam bewegingen

Het wordt een WhatsApp vinger of een sms-duim genoemd, maar dit is maar een verzamelnaam. Klachten kunnen volgens wetenschappers ook voorkomen bij het gebruik van andere mobiele apparaten, zoals een tablet. Eigenlijk alle apparaten met een touch screen.

De verschillende vingerbewegingen die je toepast bij het gebruik van een touch screen, zoals swipen en in-, en uitzoomen, kunnen voor problemen zorgen.

Zie ook: Pijn aan je pink door smartphone gebruik

Wat is een Whatsapp vinger?

Symptomen van een WhatsApp vinger?

Wil je geen risico lopen op een overbelasting van je spieren en gewrichten? Let dan op een aantal punten:

  • Pijn in je polsen
  • Pijn in je handen
  • Pijn in je vingertoppen
  • Kramp
  • Tintelende vingers
  • Een brandend gevoel
  • Irritaties
  • Krachtvermindering in je hand
  • Uitstralende pijn naar je nek en schouders

Heb je één of meerdere symptomen? Dan is het verstandig om je tablet of mobiele telefoon iets vaker weg te leggen, of om de snelheid waarmee je dingen doet op je mobiele apparaat iets te verlagen. Als de symptomen erger worden, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts of een chiropractor.

Hoe kun je een WhatsApp vinger vermijden?

Gebruik je je telefoon alleen maar om te bellen of om af en toe een sms te versturen? Dan zul je van deze aandoeningen geen last krijgen. Maar als je regelmatig gebruik maakt van WhatsApp of social ​ media kanalen als Twitter, Facebook en Instagram, dan dien je een paar voorzorgsmaatregelen te
nemen. Zo kun je problemen op de lange termijn vermijden.

Praktische tips

Maak je regelmatig gebruik van je smartphone? Typ dan afwisselend met links en rechts. Hou er rekening mee dat je niet lange tijd achter elkaar dezelfde soort bewegingen maakt.

De meeste mensen houden de telefoon in één hand en appen ook met deze hand, het is beter om je telefoon met je ene hand vast te houden en met de vingers van je andere hand te typen. Dit zorgt ervoor dat de spieren minder geforceerd worden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips al gelezen:

Vergelijkbare berichten