De invloed van smartphone gebruik op je ogen?

De invloed van smartphone gebruik op je ogen?

De smartphone is een onderdeel geworden van ons leven, steeds meer mensen kunnen geen moment meer zonder. Overal waar je kijkt zitten mensen naar hun smartphone te staren.

Ze staan ermee op, nemen de smartphone mee naar de wc en het mobiele apparaat ligt standaard op het nachtkastje. We zijn er geen moment meer zonder. De komst van de smartphone heeft ons zo langzamerhand veranderd in zombies, maar dat niet alleen. Het gebruik van smartphones is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid.

Het effect van smartphone gebruik op je ogen

Het zal geen verassing zijn dat het niet goed is voor je ogen om de hele dag naar een schermpje te kijken. Wanneer je de hele tijd naar een scherm kijkt knipper je minder met je ogen. In principe hou je je ogen langer open dan goed voor ze is. Wist je dat je de helft minder met je ogen knippert als je naar een scherm kijkt dan wanneer je andere dingen aan het doen bent?

Minder traanvocht

Dit zorgt ervoor dat er minder traanvocht op je oogbol komt, waardoor je ogen droger worden. Als je met je ogen knippert vorm je een dunne film traanvocht. Dit voorkomt dat je ogen uitdrogen en dat er infecties ontstaan. Heb je last van één van onderstaande klachten? Dit kan een teken zijn dat je teveel naar een scherm hebt gekeken.

 • Vermoeide ogen
 • Droge ogen
 • Wazig zicht
 • Hoofdpijn
 • Branderige ogen
 • Algehele vermoeidheid
 • Moeite om scherp te stellen

Doe je niets aan deze klachten en de oorzaak, dan kan dit een negatief gevolg hebben voor je ogen. Het gevolg hiervan is dat je last kunt krijgen van:

 • Branderige ogen
 • Tranende ogen
 • Jeukende ogen
 • Druk op je ogen
 • Pijnlijke steken in je ogen
 • Schrale ogen
 • Slechter zicht
 • Nek- en rugpijn
De invloed van smartphone gebruik op je ogen?

Hoe kun je vermoeide ogen voorkomen?

Wil je vermoeide ogen voorkomen? Zorg er dan voor dat je niet teveel naar een beeldscherm kijkt of neem voldoende pauzes. Een micropauze voldoet in dit geval zelfs. Je zou hiervoor bijvoorbeeld de

20-20-20 regel kunnen toepassen. Elke twintig minuten neem je dan een pauze van twintig seconden. Tijdens deze korte pauze kijk je dan naar een object op 20 feet afstand (dit is ongeveer 6 meter). Knipper tijdens deze twintig seconden pauze veel met je ogen. Vind je dat lastig en doe je liever je ogen dicht? Dat is ook prima.

Andere klachten door smartphone gebruik

Niet alleen oogklachten zijn het gevolg van veelvuldig smartphone gebruik. Ook andere delen van het lichaam kunnen last krijgen van het gebruik van de smartphone. Denk dan bijvoorbeeld aan nek-, en rugpijn, RSI en hoofdpijn. Bij het gebruik van een telefoon neem je een onnatuurlijke houding aan, waardoor je al snel last krijgt van je armen, polsen, nek en rug.

Slecht begin van je dag

De meeste mensen hebben hun telefoon ook nog eens naast hun bed liggen, en grijpen meteen naar de smartphone bij het wakker worden. Kijkend naar een fel verlicht scherm in het schemerlicht terwijl je nog in bed ligt, is ongeveer het slechtste begin van de dag dat je kunt bedenken. Je houding is ten eerste onnatuurlijk en je blijft daarnaast ook nog eens langer in bed liggen. Die verkeerde houding kan zorgen voor pijn in je lichaam. Ook het gebruik van je duim bij het scrollen zorgt voor een negatief effect op de pezen in je hand en vingers.

Wat kun je doen om letsel te voorkomen?

Natuurlijk kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen om klachten door smartphone gebruik te voorkomen, maar eigenlijk is er maar één echte oplossing. Gebruik je telefoon gewoon een stuk minder! Het is niet nodig om je telefoon elke minuut van de dag bij je te hebben en om de vijf minuten het nieuws te checken of je Instagram timeline te bekijken.

Begin klein

Begin klein en probeer je telefoongebruik steeds verder af te bouwen. Begin bijvoorbeeld met het wegleggen van je telefoon in de avonduren. Neem je telefoon niet meer mee naar de slaapkamer en kijk een uur voor het slapengaan zeker niet meer op je telefoon. Waar heb je je telefoon écht voor nodig? Gebruik hem dan alleen daarvoor. Zorg dat je inzicht krijgt in je schermtijd (hier zijn verschillende apps voor) en ga vanaf hier verder met het afbouwen.

Vergelijkbare berichten