Blauw licht brillen; wat zijn het en helpen ze echt?
Een blauw licht bril; tegenwoordig kun je in bijna iedere brillenwinkel wel zo’n bril kopen. Een blauw licht bril houdt het blauwe licht tegen dat afkomstig is van schermen van mobiele telefoons, laptops en tablets. Dit blauwe licht zou oogklachten en zelfs schade aan het oog kunnen veroorzaken.
Maar is dit echt zo? En heb je echt zo’n blauw licht bril nodig?
Klachten door schermgebruik
Ben jij iemand die veel computerwerk doet of de hele dag naar je mobiele telefoon loopt te turen? Dan kun je misschien last hebben van klachten als droge, vermoeide en geïrriteerde ogen, slaapproblemen en hoofdpijn.
Volgens opticiens worden al deze klachten veroorzaakt door het blauwe licht dat van beeldschermen afstraalt. Daarom bedachten ze een simpele oplossing; brilglazen die dit blauwe licht kunnen tegenhouden.
Deze brillen worden steeds populairder, vooral onder jongeren. Iedereen heeft last van blauw licht door de digitalisering. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat dit blauwe licht schadelijk is voor de ogen.
Beschadiging van het netvlies
Blauw licht zou cellen in het netvlies kunnen beschadigen en maculadegeneratie kunnen veroorzaken. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mensen en zorgt ervoor dat de gezichtsscherpte afneemt. Dit proces zou versneld kunnen worden door langdurige blootstelling aan blauw licht.
Fabrikanten van brilglazen spelen hierop in met als gevolg dat het aanbod van blauw filters steeds groter wordt. Voorheen waren blauwe filters alleen maar bedoeld voor mensen met oogklachten of mensen die de hele dag achter de computer zitten. Tegenwoordig kun je al een klassieke bril kopen met een blauw filter en worden ze zelfs verkocht aan kinderen.
Oogartsen raden blauw licht brillen af
Hoewel opticiens overtuigd zijn van het feit dat blauw licht de veroorzaker is van verschillende oogklachten, oogartsen laten een heel ander geluid horen. Ze zien dan ook geen enkele reden om een blauw licht bril te dragen.
Experts geven aan dat het niet ongewoon is dat je last krijgt van je ogen als je de hele dag naar een computerscherm kijkt. Volgens hen heeft dit echter niets te maken met blauw licht, maar met een overbelasting van de oogspieren.
Als onze ogen constant moeten focussen naar iets op korte afstand, dan moeten ze een enorme inspanning leveren. Onze ogen zijn niet gemaakt voor het lopen van een marathon en toch is dit wat ze de hele dag doen.
Oogspiertraining
Oogartsen bevelen daarom eerder oogspiertraining aan, of adviseren om op zoek te gaan naar andere oorzaken van de oogklachten. Zo zou een foute brilcorrectie, een slechte zithouding, een vervuilde omgevingslucht of slechte instellingen van het beeldscherm ook een oorzaak kunnen zijn van droge en vermoeide ogen, hoofdpijn en eventuele andere klachten.
Ga dus verstandig om met een blauw licht bril. Blauw licht is ook licht wat je nodig hebt. Loop dus niet de hele dag met een blauw licht bril rond. Train je oogspieren. Kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden in de verte, op 20 meter afstand.
De belangen van blauw licht
Toch zijn er studies die bewijzen dat blauw licht schadelijk is voor het oog; hoe zit dit dan? In deze studies werden proeven op ratten en celculturen gedaan. Na verlengde blootstelling aan blauw licht kan er inderdaad celschade optreden, maar het is niet bewezen dat dit leidt tot maculadegeneratie. Er is voor deze proeven ook gebruik gemaakt van een veel intenser licht dan het licht dat afstraalt van beeldschermen.
Het zou zelfs schadelijk kunnen zijn om blauw licht volledig te filteren. Bij kinderen is blauw licht noodzakelijk voor de ontwikkeling van het oog.
Daarnaast zorgt blauw licht er overdag voor dat we goed in ons vel zitten en ons energiek voelen. Het is daarom onverstandig om de hele dag een bril te dragen met een blauw licht filter.
In de avond blauw licht filteren
Om sneller in slaap te vallen is het wel aan te raden om in de avonduren het blauwe licht te filteren. Je zou dit kunnen doen met een bril met blauw licht filter, maar je kunt ook gebruik maken van de ingebouwde blauw filters die de meeste mobiele apparaten wel hebben.
Nog beter is het om het gebruik van mobiele apparatuur in de avonduren zoveel mogelijk te vermijden. Leg je telefoon twee uur voordat je gaat slapen weg en kijk geen series meer op tv of op je laptop. Lees in plaats daarvan een goed boek, of besteedt wat aandacht aan je partner.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen: