Is er een relatie tussen overgewicht en telefoongebruik?

Is er een relatie tussen overgewicht en telefoongebruik?

Als je langer dan vijf uur per dag je smartphone gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op overgewicht. Dit is gebleken uit een onderzoek. De wetenschappers ontdekten dat veelgebruikers van de smartphone maar liefst 43% meer risico hadden op obesitas dan een controlegroep.

De reden zou zijn dat de smartphoneverslaafden slechtere keuzes maken op gebied van voeding en leefstijl; ze eten meer fastfood en bewegen minder tot niet. Het onderzoek werd verricht onder 1060 studenten van een universiteit in Colombia.

De onderzoekers verzamelden informatie van de deelnemers, zoals hun BMI (Body Mass Index),  hun dieet en hoeveel tijd ze aan de smartphone besteden per dag. Er bleek een duidelijke link te liggen tussen het aantal uur op de smartphone en een hoger BMI.

Zorgt technologie voor meer zwaarlijvigheid?

De studie werd niet gepubliceerd in een tijdschrift, maar werd gepresenteerd op een conferentie voor cardiologie in de Verenigde Staten. De onderzoekers vinden het belangrijk om op te merken dat er steeds meer smartphones op de aarde zijn, zelfs meer dan er mensen rondlopen.

Het resultaat van dit onderzoek is dan ook zeer serieus te nemen omdat er nu een link gelegd is tussen technologie en overgewicht. Uit een meting uit 2020 bleek dat maar liefst 50% van de Nederlanders overgewicht heeft.

Daarbij valt op te merken dat overgewicht iets anders is dan obesitas, wat ernstig overgewicht is. Overgewicht kan echter leiden tot obesitas, wat zeer nadelig kan zijn voor de gezondheid.

Bewustwording telefoongebruik

Volgens de onderzoekers is het daarom belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat moderne technologie (zoals een smartphone) aantrekkelijk en handig is, maar dat het gebruikt moet worden als hulpmiddel.

Het moet jouw gewoonten en gezond gedrag verbeteren, niet verslechteren. Als je te veel tijd doorbrengt op je smartphone dan bevordert dit lang stilzitten. Je  beweegt minder, kiest voor makkelijk voedsel zonder veel voedingsstoffen en doet minder aan fysieke activiteiten. Dit heeft gevolgen voor je gewicht en op den duur ook voor je gezondheid.

De gevolgen kunnen onder andere zijn; diabetes, hartaandoeningen, kanker, verstopping en problemen met het skelet.

Is er een relatie tussen overgewicht en telefoongebruik?

Overgewicht is vaak genetisch bepaald

De afgelopen 50 jaar zijn mensen steeds dikker geworden. Grotendeels komt dit door de welvaart; voeding is zo goedkoop en makkelijk verkrijgbaar, dat er een cultuur is gecreëerd die de kans op obesitas vergroot. Overgewicht is echter ook vaak genetisch bepaald.

Juist voor de mensen waarbij overgewicht in de genen zit, is het belangrijk om gezonde keuzes te maken. Dat betekent dus niet alleen letten op de voeding en zorgen voor genoeg beweging, maar ook bewust omgaan met de smartphone. Je genen kun je niet veranderen, maar je kunt wel de omgeving en omstandigheden beïnvloeden waarin je leeft.

Tips om de kans op overgewicht tegen te gaan door telefoongebruik

Er is dus een duidelijke link tussen overgewicht en telefoongebruik, maar wat kun je eraan doen? Vind jij het lastig om je telefoon weg te leggen? Merk je dat je gewicht aankomt? Misschien kunnen de volgende tips je dan helpen:

  • Neem je telefoon nooit mee naar de slaapkamer. Gebruik je de telefoon als wekker? Koop dan een echte alarmklok of leg je telefoon aan de andere kant van de slaapkamer;
  • Zorg voor een vaste ochtendroutine waarvan de telefoon geen deel uitmaakt. Sta op, neem rustig de tijd om een gezond ontbijt te maken en ga naar je werk;
  • Hanteer vaste tijden om je telefoon te checken, bijvoorbeeld een keer in de ochtend en net na het diner. Leg de telefoon verder weg of berg het op in je tas;
  • Sport of beweeg regelmatig en maak bewuste keuzes op gebied van voeding.;
  • Verwijder de voor jou meest verslavende apps meedogenloos van je telefoon. Je weet wel over welke apps we het hebben;
  • Gebruik grayscale op je smartphone om apps minder aantrekkelijk te maken. Dit gaat automatisch scrollen tegen;
  • Schakel onnodige meldingen op je telefoon uit;
  • Merk je dat je al een uur onnodig op je telefoon aan het scrollen bent? Geef jezelf strafpunten; 10 strafpunten is 100 burpies, dat zal je leren!

Het is belangrijk om verstandig met alle soorten technologie om te gaan. Je telefoon moet een hulpmiddel blijven om het leven beter en makkelijker te maken. Een apparaat mag nooit ons leven bepalen. Als je gezondheid onder je telefoongebruik te lijden heeft, dan is het belangrijk om er iets aan te doen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone en fysieke klachten door je smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten