Handige tips om de tijd op je telefoon te verminderen

Handige tips om de tijd op je telefoon te verminderen

Hoeveel uur besteed jij gemiddeld per dag op je telefoon? Zit jij zoveel op je telefoon dat je je schermtijd niet eens durft te bekijken? De meeste mensen pakken bij het ontwaken direct hun telefoon om vervolgens alle social media en nieuws apps bij langs te gaan.

Een toiletbezoek zonder telefoon in de hand is vaak ondenkbaar. Moet je even wachten bij de dokter, zit je in de trein, heb je pauze van je werk; de kans is groot dat je met je telefoon in je hand zit.

De kans is ook groot dat je er niet echt blij van wordt dat je zoveel tijd op je telefoon doorbrengt. Gelukkig kun je er zelf heel veel aan doen om je schermtijd drastisch te verminderen. In dit blog geven we je een aantal tips.

Zet je notificaties uit

Vind je het moeilijk om je telefoon weg te leggen, omdat je bang bent dat je iets mist? Begin dan allereerst met het uitzetten van je notificaties. Spreek vervolgens met jezelf een tijd af waarop je heel even je telefoon mag checken, bijvoorbeeld één keer per uur vijf minuten.

De controle terugpakken

Wanneer je je notificaties aan laat staan, zul je continu de neiging hebben om je telefoon te pakken als er een melding binnenkomt. Zet je ze uit, dan pak je zelf de controle terug over jouw telefoongebruik.

Natuurlijk kun je ook met jezelf afspreken om je telefoon niet direct te pakken als je een bliepje hoort, maar zeg eens eerlijk; ben jij zo sterk?

Verwijder verslavende apps van je homescreen

Eén van de redenen waarom je zo snel de apps op je telefoon aanklikt is omdat je het jezelf heel erg gemakkelijk maakt. De kans is groot dat al jouw favoriete apps op de homepagina van jouw smartphone staan.

Je hoeft dan maar twee handelingen te verrichten om je favoriete app te gebruiken. Je kunt je schermtijd verminderen door het iets moeilijker te maken voor jezelf. Zet alle apps op het tweede of derde scherm, of verstop ze in mapjes. Wanneer je meerdere handelingen moet doen om een bepaalde app te openen, is de verleiding minder groot.

Wil je het nog moeilijker maken voor jezelf? Stel dan een ingewikkeld wachtwoord in voor je telefoon.

Stel limieten in

Als je een iPhone hebt dan kun je heel gemakkelijk tijdslimieten instellen. Je kunt hierbij een keuze maken tussen een tijdslimiet voor je hele telefoon of voor een bepaalde app. Als jouw limiet bereikt is, vegrendelt de app. Je kunt deze app of je telefoon dan niet meer gebruiken.

Natuurlijk kun je de limiet wel weer unlocken met een code, maar dit zorgt er in ieder geval voor dat je meer bewust bent van de tijd die je op je telefoon doorbrengt.

Handige tips om de tijd op je telefoon te verminderen

Je eigen bos planten

Ken je de app Forest? Het is een app die je helpt om je smartphone vaker weg te leggen. Voor elke dertig minuten die je niet op je telefoon zit groeit er een boom. Je moet dan wel de app geopend houden en je telefoon vergrendelen.

Als je serieus bent en minder tijd op je telefoon wilt doorbrengen, is dit een leuke challenge om bijvoorbeeld te doen met je familie en vrienden. Wie heeft na het weekend het grootste bos?

Leg je telefoon weg

Zit je in een restaurant met vrienden? Laat je telefoon dan in je tas zitten en leg hem niet naast je neer op tafel. Ben je aan het werk? Leg je telefoon dan buiten handbereik. Heb je je telefoon helemaal niet nodig op je werk? Dan kun je de telefoon ook uitzetten tijdens werkuren.

Spreek metjezelf af dat je jouw telefoon weglegt na 18 uur. Niet alleen helpt dit je schermtijd te verminderen, je wordt voor het slapen gaan ook niet meer blootgesteld aan blauw licht. Dit blauwe licht blokkeert de aanmaak van melatonine, waardoor je minder goed is slaap valt.

Zet je nachtmodus aan

De nachtmodus op je telefoon zorgt ervoor dat je scherm niet oplicht als je berichten binnenkrijgt. Ideaal voor ’s nachts, maar waarom zou je deze overdag ook niet gewoon aan laten staan? De verleiding wordt een stuk minder groot om je telefoon te pakken.

Daarnaast is het verstandig om je telefoon buiten je slaapkamer te houden. De straling is slecht voor je gezondheid en het voorkomt gescroll in de nacht als je niet kunt slapen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten