Wat zijn de gevolgen van altijd het nieuws volgen?

Wat zijn de gevolgen van altijd het nieuws volgen?

Zit jij altijd bovenop het nieuws? Scrol je urenlang door je social media apps om op de hoogte te blijven van alles wat er gaande is in de wereld? Pak jij je telefoon zodra je wakker wordt om Twitter of Teletekst te checken?

Door inzicht te krijgen in actuele gebeurtenissen weet je wat er in de wereld gebeurt. Het kan ons helpen om de gang van zaken in de wereld te begrijpen, maar het kan ook schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid, zeker wanneer je gedrag te impulsief wordt. In dit blog kun je lezen wat de gevolgen zijn van altijd het nieuws volgen.

Altijd het nieuws volgen zorgt voor meer persoonlijke zorgen

Negatieve nieuwsberichten doen het veel beter bij de lezers dan positieve. Daarom bombarderen nieuwssites en kanalen ons met negatieve nieuwsberichten. Het gaat slecht met het milieu, conflicten in het Midden-Oosten, een natuurramp in Azië en ga zo maar door.

Alleen maar ellende in de wereld

Op zo’n manier lijkt het alsof er alleen maar ellende bestaat in de wereld. Dit kan ervoor zorgen dat je er angstig van wordt. Een mens is een empathisch wezen, je voelt connectie met de mensen die in de ellende zitten. Vaak reflecteer je dat op jezelf, ook al zit jij niet in die situatie. We gaan ons persoonlijk zorgen maken, alsof we daarmee invloed kunnen uitoefenen op de situatie.

Merk jij dat je veel zorgen maakt de laatste tijd of dat je meer angsten voelt dan normaal? Focus dan op je eigen leven en beperk het volgen van het nieuws.

Polarisering zorgt voor verdeling, stress en frustratie

De manier waarop nieuws gebracht wordt door verschillende kanalen is de laatste jaren enorm veranderd. Dat geldt voor kranten, online nieuwskanalen, maar ook voor de manier waarop politici op televisie hun mening verkondigen. De taal is harder geworden, er wordt steeds meer focus gelegd op verdeling tussen verschillende bevolkingsgroepen.

De media wordt partijdiger en door gebruik te maken van deze oordelende taal raken de mensen steeds meer verdeeld. Hierdoor worden discussies steeds harder en vijandiger, kijk maar eens op social media. Door hier vaak aan blootgesteld te worden kunnen verschillende zaken gebeuren; je kunt je verloren en alleen voelen, je kunt een hekel krijgen aan andere mensen en je kunt uitgeput raken van alle discussies.

Herken je jezelf in deze gevolgen? Voel je stress of frustratie als het gaat om politieke of maatschappelijke discussies? Stop dan met al het nieuws te volgen, zeker die op social media kanalen. Ga geen online discussies aan en lees niet alle reacties onder bepaalde berichten.

Wat zijn de gevolgen van altijd het nieuws volgen?

Je ontwikkelt een onveilig gevoel door negatieve nieuwsberichten

Vraag jij je ook wel eens af waarom negatief nieuws het beter doet dan positief nieuws? Het schijnt iets neurologisch te zijn, het trekt onze aandacht meer en sneller.

Waarschijnlijk is het een vorm van bescherming; door op de hoogte te zijn van iets potentieels gevaarlijks, kun jij jezelf en je geliefden in veiligheid stellen. Dat is natuurlijk heel logisch en best handig, maar doordat de media bericht op bericht naar buiten brengt die potentieel gevaarlijk kunnen zijn, ontwikkelen wij een onveilig gevoel. Daarnaast gaat het meestal om berichten waar wij persoonlijk niets aan kunnen doen of veranderen.

Heb je een gevoel van hopeloosheid of voel je je onveilig in de wereld? Stop er dan mee om altijd het nieuws te volgen.

Je productiviteit vermindert door overmatig het nieuws te volgen

Weet je met wie je de nieuwskanalen van tegenwoordig kunt vergelijken? Met een klasgenootje van vroeger, of je broertje of zusje die altijd om aandacht zeurden.

Ze zijn altijd aanwezig, waar je ook bent of gaat en ze schreeuwen om jouw aandacht! ’s Morgens bij het ontbijt op je mobiel, in de auto op de radio, in de sportschool, zelfs in de wachtkamer van het ziekenhuis; overal worden nieuwsberichten naar je toe gegooid.

Steeds meer tijd op apparaten

We spenderen steeds meer tijd op apparaten, of dat nu gaat om een mobiel, computer of tablet. Door constant gekoppeld te zijn aan deze apparaten, laten we ons beïnvloeden om maar iets nieuws te consumeren. Het gevolg is dat we steeds minder tijd besteden aan wat wel belangrijk is; onze productiviteit gaat daardoor flink achteruit.

Kijk je wel eens hoeveel tijd je op je smartphone hebt besteed die dag? Sommige mensen komen tot wel 6 uur per dag! Wat zouden ze die dag nog verder gedaan hebben?

Train jezelf om verstandig om te gaan met technologie zoals mobiele telefoons. Gebruik je telefoon bijvoorbeeld op vaste tijden en zet een timer. Vijf minuten op je telefoon bezig geweest? Dan leg je hem een uur weer weg!

Wees jezelf bewust van het bestaan van nepnieuws

Je hebt er vast wel van gehoord; fake-news of nepnieuws. Bepaalde websites publiceren tegenwoordig veel nepberichten als een soort propaganda. Ze willen daardoor de publieke mening beïnvloeden.

Dit soort berichten zien er vaak heel echt en betrouwbaar uit, daardoor worden ze al snel als waarheid gezien. Nepnieuws is erop gericht om jouw gevoel van veiligheid te beïnvloeden, het kan daarom leiden tot angst en zelfs paniek.

Wees bewust dat dit soort nieuws bestaat. Lees je iets online, geloof het dan niet onmiddellijk. Check waar het bericht vandaan komt!

Vergelijkbare berichten