Wat zijn de effecten van elektromagnetische straling?
Er is al veel literatuur geschreven over de effecten van straling en er is ook al menig onderzoek naar gedaan. Toch zijn er nog heel veel mensen die zich niet bewust zijn van de schadelijke effecten van straling. Er komen geregeld mensen bij de dokter met klachten waar geen oorzaak voor te vinden is; in veel gevallen zijn deze klachten te wijten aan elektromagnetische straling. Een langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling kan je ziek maken, al verschillen de klachten per persoon.
Er zijn mensen die geen klachten hebben, of dat de klachten niet herkenbaar of waarneembaar zijn, en er zijn ook mensen die elektrohypersensitief zijn (EHS). Deze laatste groep kan erg ziek worden van straling.
Wat zijn de klachten?
De klachten die ontstaan naar aanleiding van elektromagnetische straling worden elektrostress aandoeningen genoemd. Denk dan bijvoorbeeld aan klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verhoogde kans op leukemie, maag- darmklachten, verhoogde bloeddruk, allergieën en gedragsstoornissen.
Ook kunnen als gevolg van elektromagnetische straling reumatische klachten ontstaan, zoals pijn in de schouders, nek en onderrug. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de straling ook beschadigingen aan kan richten aan DNA en de celstructuur van de mens.
Mede door hun dunnere schedelbasis en snellere celdeling, zijn kinderen nog veel gevoeliger voor straling dan volwassen mensen. Dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd al een smartphone krijgen is dus een zorgelijke ontwikkeling.
Wat kun je eraan doen om straling te verminderen?
We worden dagelijks blootgesteld aan een toenemende hoeveelheid elektromagnetische straling. Mobiele telefoons, hoogspanningsmasten, wifi routers en alle andere apparaten die elektromagnetische straling uitzenden. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.
Het kan klachten als moeheid en hoofdpijn veroorzaken, maar er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat het op de lange termijn cellen aantast en zelfs kanker kan veroorzaken.
Maar wat kun je eraan doen? Draadloze communicatie is iets wat de komende jaren alleen maar zal toenemen en we zijn er met z’n allen massaal verslaafd aan.
Een groot deel van de straling in jouw huis is daarnaast niet eens afkomstig van jouw apparatuur. Ook de wifi netwerken van de buren hebben invloed. Het is daarom bijna onmogelijk om de straling in jouw huis volledig te elimineren. Je kunt wel bewuster omgaan met apparatuur die verantwoordelijk is voor het afgeven van straling. Met onderstaande tips kun je de blootstelling minimaliseren.
Tips om de straling in huis te beperken
Heb je een draadloze wifi router? Zet deze dan op een tijdschakelaar zodat deze ’s nachts uitschakelt. Zo voorkom je dat he ’s nachts aan je eigen netwerk wordt blootgesteld. Mochten de buren nog wel actieve netwerken hebben, dan zijn de effecten hiervan cumulatief. De straling van je eigen router is hoogstwaarschijnlijk het sterkst.
Zet je router op een plek waar je niet veel bent. Als je veel thuis werkt, zet hem dan niet onder je bureau, maar plaats hem in de verste hoek van je kamer.
Geen WIFI gebruiken
Je kunt de straling van wifi in huis tegenhouden of verminderen. Maak bijvoorbeeld geen gebruik van het wifi netwerk, maar plug je vaste pc aan een kabel. Het is veiliger, sneller en kost ook nog eens minder energie.
Aluminiumfolie
Aluminiumfolie houdt straling tegen. Wanneer je de antenne van de router in folie wikkelt en je hebt nog steeds bereik op belangrijke plekken, dan heb je een gedeelte van de overbodige straling uitgeschakeld.
Niet in de slaapkamer
Hou je telefoon buiten de slaapkamer en leg hem zeker niet op je nachtkastje. Doe je dit wel, omdat je hem bijvoorbeeld als wekker gebruikt, zet hem dan op vliegtuigmodus. Dan schakel je de straling uit.
Draag je telefoon niet op je lichaam
Zorg ervoor dat je je telefoon zo min mogelijk tegen je lichaam aan draagt. Als je als man een paar uur per dag je telefoon in je broekzak hebt heeft dit al negatieve effecten op de zaadproductie. Laat je mobiele telefoon in je tas en leg hem weg als je thuis komt.
Bellen met anderen
Wil je iemand bellen, wacht dan even totdat de verbinding gelegd is voordat je je telefoon tegen je oor aan houdt. De telefoon zendt de meeste straling uit als je een nieuw gesprek begint.
Vaste telefoon
Neem een vaste telefoon in plaats van een draadloze telefoon. En als je wel een DECT telefoon hebt, plaats het basisstation dan ergens waar mensen niet te lang zijn.
Bovenstaande tips helpen je om de elektromagnetische straling in je huis te minimaliseren. Je zult altijd worden blootgesteld aan straling, maar zo kun je wel de kracht van de straling verminderen.