Wat is FOMO (fear of missing out)?
FOMO; je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies? FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Het houdt in dat je bang bent om iets mis te lopen ten opzichte van anderen. Hier zit een onbewuste aanname achter, namelijk dat het missen van bepaalde dingen ervoor zorgt dat je minder gelukkig bent.
Vooral veel gebruikers van social media zijn bekend met dit verschijnsel. Omdat de berichtenstroom op Facebook, Twitter en Instagram continu doorgaat, hebben ze de neiging om op elk onbewaakt ogenblik even te kijken. Want stel je voor dat je iets mist als je even niet kijkt? FOMO is één van de factoren die zou kunnen leiden tot social media verslaving.
Sociale druk
Op meer algemeen gebied kan FOMO zich ook voordoen in consumentengedrag. In dat geval voelen ze bijvoorbeeld de sociale druk om producten te kopen die anderen ook hebben. Als ze niet in het bezit zijn van een recent verschenen smartphone of nieuwe gadget, zou kunnen betekenen dat ze buiten de groep belanden.
In het dagelijkse leven proberen we daarnaast om voortduren anderen te overtuigen (onbewust) om dezelfde keuzes te maken als wij. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan over een vakantie, een vereniging of het bezoeken van een bepaald restaurant.
Door anderen te vertellen over onze keuzes hopen we dat anderen deze ervaring ook niet willen missen. Het delen van deze ervaringen zorgt voor status en onderlinge verbinding.
FOMO als gedragseigenschap
Inmiddels is FOMO een ingeburgerd woord geworden. De angst om iets te missen is bijna normaal geworden. Je zou maar een avondje op de bank Netflix kijken in plaats van uitgaan; hoe groot is de kans dat je dan alle pret mist? Dit geeft vooral veel jongeren een onrustig gevoel.
FOMO bestaat al heel lang, maar is echt een ding geworden sinds de opkomst van social media. Via social media kunnen we elkaar constant in de gaten houden. We kunnen onszelf nauwelijks meer van het sociale leven distantiëren.
Achter FOMO zit een ingewikkelde psychologie; er is niet één reden aan te wijzen die de boosdoener is van dit verschijnsel. Je zou het tegenwoordig bijna een gedragseigenschap kunnen noemen.
Alles uit het leven willen halen
De meeste mensen die FOMO ervaren zijn mensen die alles uit het leven willen halen. Het is dus logisch dat ze sneller ontevreden zijn met de keuzes die ze maken. Want wat als ze een keuze hebben gemaakt die hen niet het gelukkigst maakt? Je zou FOMO dus eigenlijk kunnen beschrijven als de angst om verkeerde keuzes te maken. Die obsessie voor maakbaar geluk voedt de angst om iets te missen.
Des te meer opties we hebben om uit te kiezen, des te ongelukkiger we zijn met de keuze die we gemaakt hebben. Het hebben van te veel keuzes leidt uiteindelijk tot neerslachtige en angstige FOMO gevoelens. Je sociale leven zou op een gegeven moment ook als een verplichting kunnen aanvoelen, met een schuldgevoel als gevolg wanneer je niet op komt dagen.
De gevolgen van FOMO
Heb je de angst om iets te missen? Dan is de kans groot dat je symptomen ervaart als stress, moeheid, psychosomatische problemen en slaapproblemen.
FOMO is niet alleen een individueel proces, het hangt heel erg samen met de tijd waar we in leven. Alles in het leven moet namelijk geweldig zijn. Mensen zijn geobsedeerd door geluk en willen dat alles altijd maar leuk is. Dit is onmogelijk.
En ook al heb je vanuit jezelf niet de angst om iets te missen, dan wordt het je vanzelf wel een keer aangepraat. FOMO wordt vanuit deze ontwikkeling dus een soort verantwoording om niet deel hoeven te nemen aan het sociale circus.
JOMO in plaats van FOMO
Gelukkig word je niet van FOMO. De blogger Anil Dash bedacht als tegenhanger de term JOMO; Joy Of Missing Out. Dit staat voor het omarmen van het missen van sociale gelegenheden, wat heel erg goed voor je kan zijn.
Maar hoe kun je nu bewust genieten van het bewust dingen missen? Je kunt dit doen door minder aandacht te geven aan het feit dat je iets mist. Focus je in plaats daarvan op de positieve effecten van wat je nu aan het doen bent; geniet volledig van het moment.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen: