Verslaafd aan social media? Dit is wat je eraan kunt doen

Verslaafd aan social media? Dit is wat je eraan kunt doen

Met dank aan de enorme groei van sociale netwerken is er een nieuw soort verslaving ontstaan; social media verslaving. De definitie is nog niet duidelijk afgebakend, omdat het een relatief nieuwe verslaving is. Maar wanneer ben je nou social media verslaafd?

Wat zijn de symptomen van social media verslaving en wat zijn de gevolgen? En het belangrijkste; wat kun je doen als je verslaafd bent aan social media? In dit blog proberen we je er antwoord op te geven.

Wanneer ben je verslaafd aan social media?

Je bent niet van de ene op de andere dag verslaafd, dit bouwt zich langzaamaan op. Dit betekent in het geval van social media dat je steeds meer met de sociale kanalen bezig bent. Je bent bang om iets te missen op Facebook, WhatsApp, Instagram of Twitter, waardoor je constant bezig met het checken en updaten van deze kanalen.

Je kunt je er niet langer toe zetten om dit niet meer te doen. Social media verslaving is tot op heden nog niet opgenomen in de DSM (diagnose handleiding voor psychologen). Toch blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat 50% van de jongeren zich verslaafd voelt aan de smartphone en dat ze gemiddeld 4,5 uur per dag met hun telefoon bezig zijn.

Functies tegen verslaving

Als reactie hierop hebben zowel Apple als Android maatregelen getroffen die het telefoongebruik tegen moeten gaan. Apple heeft bijvoorbeeld nieuwe functies gemaakt die ervoor moeten zorgen dat er bewuster met de smartphone omgegaan wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan de schermtijd functie, die aangeeft hoeveel uur je per dag op je telefoon zit.

Wat zijn de symptomen van social media verslaving?

Het is lastig om een social media verslaving te definiëren. Vanwege de nieuwheid van de verslaving zijn de normen onduidelijk. Toch zijn er wel een aantal manieren om een social media verslaving te herkennen.

Net als met de kenmerken van andere verslavingen, zoals bijvoorbeeld alcoholgebruik, kan dit ook worden vertaald naar het gebruik van social media. De belangrijkste kenmerken zetten we voor je op een rijtje.

  • Je besteedt veel tijd op social media, zonder dat je dit zelf door hebt;
  • Je hebt al meerdere keren geprobeerd om te stoppen met social media, maar het lukt je niet;
  • Gedurende je vrije tijd, maar ook tijdens werktijd, zit je op social media, omdat je jezelf niet kunt beheersen;
  • Je blijft social media checken en updaten, ook al ben je bekend met de psychische en lichamelijke problemen;
  • Je hebt sterk het verlangen om online te zijn als je even niet bezig bent met social media;
  • Je relaties gaan lijden onder je social media gebruik;
  • Je gaat steeds minder naar feestjes of andere sociale gelegenheden:
  • Ook tijdens het fietsen of autorijden ga je door met social media;
  • Op andere vlakken in je leven schiet je tekort. Denk dan bijvoorbeeld aan school of je werk, maar ook het huishouden schiet erbij in;
  • Twee uurtjes per dag aanwezig zijn op social media is niet meer voldoende voor je.
Verslaafd aan social media? Dit is wat je eraan kunt doen

Wat zijn de gevolgen van social media verslaving?


Als je meerdere symptomen herkent, dan is het belangrijk om iets aan je social media verslaving te doen. Doe je dit niet, dan kun je op de lange termijn last krijgen van een aantal vervelende gevolgen.

1. Slaaptekort

Het slaapritme kan flink verstoord worden als je tot midden in de nacht op social media zit. Maar ook als je vlak voor het slapen gaan nog op je telefoon zit, kan dit de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Het lukt je minder goed om in slaap te vallen, omdat je brein actief blijft. Je kunt het beste zo’n twee uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon kijken en je telefoon uit je slaapkamer houden.

Dit voorkomt dat als je midden in de nacht wakker wordt op je telefoon gaat kijken (waardoor je helemaal niet meer in slaap kunt komen). Een slaaptekort zal op de duur gevolgen hebben voor je functioneren overdag.

2. Je raakt vrienden kwijt

Ben je constant in contact met online vrienden, dan is de kans groot dat je je echte vrienden kwijtraakt. Als je verslaafd bent aan social media, dan ben je voortdurend met je aandacht in de online omgeving. Dit heeft als gevolg dat je minder aandacht hebt voor de mensen om je heen.

Ook ga je minder naar sociale aangelegenheden, je spreekt dus steeds minder mensen in een offline omgeving. Je wordt steeds minder uitgenodigd voor verjaardagen en andere feestelijke aangelegenheden, waardoor je vrienden en zelfs familieleden kwijtraakt. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als je verslaafd bent aan social media dan kan dit zorgen voor een sociaal isolement.

3. Je raakt je baan kwijt

Net als in je sociale leven, kan een social media verslaving ook grote gevolgen hebben voor je werk. Als je veel werktijd besteedt aan social media, dan gaat dit ten koste van de kwaliteit van je werk en de hoeveelheid werk die je kunt verzetten.

Een gevolg hiervan is dat je baas niet langer tevreden is met het werk dat je levert en de snelheid van je werkzaamheden. Een gevolg hiervan kan zijn dat  je je baan kwijtraakt.

Vergelijkbare berichten