Wat is nomophobia of nomofobie?

Wat is nomophobia of nomofobie?

Heb jij er moeite mee om je smartphone weg te leggen? Krijg je al angstzweet wanneer je een mail van je provider krijgt dat je morgen een uur lang geen service hebt? Krijg je stress als je de telefoon vergeet?

Dan is de kans aanwezig dat je nomophobia hebt; een extreme angst om je telefoon niet bij je te hebben of geen gebruik te kunnen maken van je smartphone.

Afhankelijk van je telefoon

Het is vrij normaal als je zorgen hebt wanneer je je smartphone kwijt bent. Je bent er tenslotte redelijk afhankelijk van tegenwoordig. We communiceren en betalen ermee en al onze foto’s, contacten en andere informatie staan erop. Als je echter nomophobia hebt, dan is de angst zo heftig dat het je dagelijks leven negatief beïnvloedt.

Angstig voelen

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen over de gehele wereld hier last van hebben. Een Engels onderzoek uit 2019 toont aan dat maar liefst 53% van de Britten zich angstig voelt wanneer ze hun telefoon niet hebben, wanneer de batterij leeg is of wanneer er geen service is. Uit een onderzoek in India onder eerstejaars studenten bleek dat 17,9% milde nomofobie klachten had, 60% matige klachten en 22,1% ernstige klachten.

In dit blog kun je lezen wat de symptomen van nomophobia zijn, hoe de diagnose gesteld wordt en wat je er zelf aan kunt doen.

Wat zijn de symptomen van nomophobia?

Wat zijn de symptomen van nomophobia?

Nomophobia, of nomofobie in het Nederlands, is nog niet vastgesteld als officiële fobie. Een formele manier van diagnose stellen is er daarom nog niet. Experts zijn er wel over eens dat de fobie een probleem is voor de gezondheid van het individu. Het zou zelfs gezien kunnen worden als afhankelijkheid en daarom verslaving van de mobiele telefoon.

Emotionele symptomen

Emotionele symptomen van nomofobie zijn onder andere:

  • Angst of paniek wanneer je geen telefoon hebt of het niet kunt gebruiken;
  • Angst of onrust wanneer je de telefoon een tijd moet wegleggen;
  • Paniek wanneer je de telefoon niet kunt vinden;
  • Irritatie of stress omdat je geen meldingen kunt controleren.

Lichamelijke symptomen zijn onder andere:

  • Druk op de borst;
  • Moeite met ademhalen;
  • Trillen;
  • Zweten;
  • Verhoogde hartslag;
  • Zwak, duizelig of verward gevoel.

Afhankelijk van de smartphone

Mensen die aan deze fobie lijden, doen er alles aan om deze angstgevoelens tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat ze nog afhankelijker worden van de smartphone. Ze nemen de telefoon bijvoorbeeld overal mee naartoe; naar bed, naar het toilet, de badkamer en zelfs onder de douche.

Daarnaast maken ze urenlang gebruik van de telefoon en ze controleren constant verschillende apps. Als ze op pad gaan voelen ze constant in hun tas of zak of de mobiel daar nog zit.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen? Denk je dat je daarom mogelijk nomophobia hebt?

De meeste mensen gebruiken hun telefoon gedurende de dag vaak, bovendien maakt vrijwel iedereen ​ zich zorgen als de mobiel kwijt is. Dat wil nog niet zeggen dat je lijdt aan deze fobie. Je doet er goed aan om naar een therapeut te gaan wanneer bovenstaande symptomen deze gevolgen hebben:

  • Je hebt de gehele dag last van klachten;
  • De klachten beïnvloeden je werk of relaties;
  • Je kunt moeilijk slapen;
  • Je hebt problemen om dagelijkse activiteiten af te ronden;
  • Je krijgt gezondheidsklachten in de vorm van fysieke klachten of mentale klachten.

Een therapeut kan de klachten herkennen, hoewel er nog geen officiële diagnose is voor nomophobia. De therapie zal zich waarschijnlijk vooral richten op gedragsverandering. Daarnaast worden symptomen besproken om de effecten te kunnen verminderen.

Wat kan ik zelf doen aan nomophobia?

Wat kan ik zelf doen aan nomophobia?

Herken je bepaalde symptomen en zou je daar zelf iets aan willen doen? Maak dan gebruik van de volgende tips:

  • Zet ’s nachts je telefoon uit. Maak je gebruik van de wekker op je telefoon om ’s morgens wakker te worden? Leg de telefoon dan aan de andere kant van de slaapkamer;
  • Ga eens weg zonder je telefoon mee te nemen. Dat kun je rustig opbouwen, start klein zoals boodschappen doen zonder telefoon;
  • Dwing jezelf om een aantal uur per dag zonder apparaten door te brengen. Ga sporten zonder mobiel, lees, wandel of zoek een creatieve hobby;
  • Probeer meer persoonlijke sociale contacten te hebben. Start eens met bellen in plaats van appen. Spreek af met mensen en zorg dan dat de telefoons tot het minimum gebruikt worden;
  • Plan in wanneer je de mobiel gaat gebruiken, bijvoorbeeld drie keer per dag. Leg de telefoon weg tussen deze momenten;
  • Zet de telefoon eens helemaal uit. Start met een uur en breidt dit uit;
    • Doe je best om meer persoonlijke interacties te hebben, zoals met collega’s, mede-studenten of mensen in je buurt;
    • Vind je het makkelijker om online connectie te vinden? Geen probleem, maar je hoeft niet de gehele dag bereikbaar te zijn voor deze mensen. Neem tijd voor jezelf en andere zaken.

Samenvatting

Nomophobia is een resultaat van het veelvuldig gebruik van de smartphone. Het is een angst om zonder telefoon te komen te zitten of de telefoon niet te kunnen gebruiken. Deze fobie is nog niet officieel vastgesteld, maar het is een veelvoorkomend probleem over de hele wereld.

Denk je dat je last hebt van deze angsten? Als de klachten licht zijn dan kun je er zelf iets aan doen, in zwaardere gevallen is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Smartphonejunkie vind je honderden relevante blogs over de verslaving aan de smartphone. Van diepgaande artikelen tot blogs met praktische tips. Heb je deze blogs al gelezen:

Vergelijkbare berichten