’s Nachts op je telefoon zitten; verstandig of niet?
Pak jij direct je telefoon als je ’s nachts wakker wordt? Check je direct je social media kanalen, kijk je of er nog whatsapp berichten of e-mails zijn? Lees je dan ook maar direct het nieuws? Of ben je zo iemand die alleen maar even kijkt hoe laat het is? Zelf als je tot de laatste categorie behoort verstoor je al je nachtritme. In dit blog leggen we je uit waarom het niet verstandig is om ’s nachts op je telefoon te kijken.
’s Nachts op je telefoon, wat doet het met je brein?
Misschien denk je dat op je telefoon zitten ongeveer hetzelfde is als een boek lezen. Je doet het alleen om slaperig te worden, zodat je weer lekker in slaap kunt vallen. Zou moeten kunnen, toch?
Midden in de nacht lijkt de wereld stil te staan, het is heerlijk rustig; een perfect moment om even je zakelijke mail te checken. Echter, het tegendeel is waar. Alleen al het kijken naar je telefoonscherm (dus ja, ook als je even de tijd checkt) geeft een signaal aan je hersenen af dat het
Je gaat je zorgen maken
Het maakt niet uit of je even door je Instagram timeline scrollt, je e-mail berichten leest of kijkt wat er gebeurd is in de wereld. Hoe dan ook; je gaat nadenken over wat je hebt gelezen. Misschien heeft iemand niet op je whatsapp bericht gereageerd, of is er iets gebeurd op je werk waar je nu over ligt te peinzen.
Jouw hersenen schieten in de zorg modus en dit maakt het extra moeilijk om weer in slaap te vallen. ’s Nachts op je telefoon kijken tast de kwaliteit van je nachtrust aan, je blijft namelijk zaken verwerken, of dit nu bewust of onbewust is. Dat is jammer, want juist de nacht is een perfecte tijd om afstand te nemen van dagelijkse zorgen en je brein rust te geven.
Het blauwe licht verstoort je nachtrust
Jouw telefoon straalt blauw licht uit. Wetenschappers hebben aangetoond dat dit blauwe licht jouw natuurlijke biologische ritme verstoord. Dit ritme is gebaseerd op daglicht en daarom gevoelig voor lichtbronnen. Het blauwe scherm van jouw telefoon in zo’n lichtbron. Als je hier midden in de nacht naar kijkt, dan blijf je in een lichtere vorm van slaap hangen en krijg je onvoldoende REM slaap. Dit heb je juist nodig om fit wakker te worden en de dag energiek door te komen.
Tijdens de REM slaap herstelt jouw lichaam. Het zorgt ervoor dat je hersenen alles kunnen verwerken wat je die dag hebt meegemaakt. Wordt dit onderbroken, dan werkt het interne systeem steeds minder goed. Dit kan onder andere leiden tot verminderde cognitieve prestaties en geheugenproblemen. Het zou zelfs kunnen leiden tot vervroegde dementie.
Op nachtmodus dan maar?
Je denkt nu misschien dat de oplossing is om je telefoon op nachtmodus te zetten. Tijdens de nachtmodus geeft je telefoon een zacht, warm geel licht af, in plaats van blauw licht. Dit is echter niet de oplossing. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat het niet uitmaakt voor je biologische ritme of het gaat om zacht of hard licht, om blauw licht of warme tinten licht.
In de wintermaanden
Vooral tijdens de wintermaanden, als het daglicht minder fel is, kan het licht van je telefoon een enorm effect hebben op je natuurlijke ritme. Zorg er dus voor dat de telefoon niet naast je bed ligt ’s nachts, het liefst zelfs helemaal niet in de slaapkamer. Koop een ouderwetse wekker waar je op kunt zien hoe laat het is en die je in de ochtend wakker kan maken. En wil je wel je telefoon als wekkergebruiken, leg hem dan zo ver van je bed af dat je ervoor uit bed moet komen. Dit voorkomt zinloos gescroll midden in de nacht.
Wil je jouw natuurlijke biologische ritme een handje helpen, dim dan ook alvast de lampen een uur voordat je gaat slapen. En lees een boek in bed; dit zorgt ervoor dat je ontspant en slaperig wordt.