Word je ook zo onrustig door mail op je mobiel?

Word je ook zo onrustig door mail op je mobiel?

Even je werkmail checken op je telefoon, is dat wel zo handig? Bij elke e-mail krijg je een notificatie en zo blijf je mooi op de hoogte van alles wat er gebeurt én heb je overzicht. Maar wist je dat het checken van je e-mail op je telefoon ook een negatief effect kan hebben op je productiviteit? In dit blog leggen we aan je uit hoe dat werkt.

Even je werkmail checken

Je komt net uit een teammeeting en je pakt je mobiele telefoon. Je ziet dat er een aantal nieuwe e-mails zijn binnengekomen. Wat doe je op dat moment? Kun jij je telefoon wegleggen en er op een later tijdstip naar kijken? De kans is groot dat je gelijk gaat kijken.

Het kan immers belangrijk zijn en je bent nieuwsgierig. Dus je checkt je mailtjes en wat blijkt? De meeste berichten zijn helemaal niet belangrijk. Maar nu je toch op je telefoon zit kun je ook gelijk wel even je Facebook account bekijken en even door je timeline op Instagram scrollen.

Fear Of Missing Out (FOMO)

Tegenwoordig zijn we op een dwangmatige manier met onze smartphone bezig. Waarom zou je je werkmail willen checken op je telefoon? Eigenlijk is dat niet zo vreemd; het is namelijk heel erg lastig om de notificaties te negeren. Omdat we non-stop op de hoogte willen zijn van alles wat er gebeurt in de wereld, checken we de hele dag door onze telefoon.

De term die hiervoor bedacht is, is FOMO: Fear Of Missing Out. We zijn bang dat we iets missen. Aan de ene kant is het geweldig  dat we 24 uur per dag van alles op de hoogte kunnen zijn, maar het heeft ook zo zijn nadelen.

Nadelen van e-mail op je telefoon

Je gaat ervan multitasken

Wanneer check jij je e-mail? Is dat op een moment wanneer je eigenlijk iets anders aan het doen bent? Doe je het tijdens een vergadering? Of wanneer je een document aan het schrijven bent? Wanneer je een melding krijgt van een nieuwe e-mail op je telefoon, en je checkt deze gelijk, dan onderbreek je waar je op dat moment mee bezig bent.

Wist je dat het 20 minuten duurt voordat je je concentratie weer terug hebt? Je doet dus veel langer over je oorspronkelijke taak. Niet alleen kun je je slechter concentreren, de kans op fouten maken neemt ook toe. Je kunt dus beter je concentratie bewaren voor de taak waar je op dat moment aan werkt en je e-mail even links laten liggen. De taak is dan sneller af én je levert betere kwaliteit.

Word je ook zo onrustig door mail op je mobiel?

Het is dubbel werk

Reageer je gelijk als je een e-mail ontvangt? De kans is groot van wel. Tenminste, als het om een belangrijke e-mail gaat. In de meeste gevallen zijn de e-mails die je ontvangt echter niet belangrijk.

Toch kost het je tijd om ze te lezen. Jouw werkmail checken is iets anders dan je werkmail verwerken. Dus als je op een later tijdstip je e-mails wilt beantwoorden, dan komen dezelfde e-mails weer voorbij. Dubbel werk dus. Zonder van je energie en tijd.

Het verpest je humeur

Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je een geweldige dag hebt, en dat je ineens een melding krijgt van een e-mail. De kans is groot dan verleid wordt om je e-mail te checken, ook al heb je een vrije dag of ben je op vakantie. Je krijgt een vervelend bericht van een collega over iets wat je niet ​ goed hebt gedaan; weg is je goede humeur! Het was beter geweest als je je werkmail niet had gecheckt.

Het is verslavend

Als je een notificatie krijgt van een nieuwe e-mail dan werkt dit als een beloning en daar krijg je een kick van. Dit komt omdat ons lichaam dopamine aanmaakt wanneer we op onze telefoon berichten binnenkrijgen en checken.

Na elke notificatie (stimulus) krijg je een beloning in de vorm van een mail of een bericht (repsons) en dit zorgt ervoor dat er een gewoonte ontstaat. Een gewoonte die behoorlijk verslavend werkt. tijd om af te kicken dus. Verwijder het e-mail programma van je telefoon en check je e-mail op vaste (werk)tijden. En alleen op je laptop, niet op je telefoon.

Vergelijkbare berichten