Multitasken; bestaat dat eigenlijk wel?
Denk jij nog steeds dat je een ster bent in multitasken? Laat ik je dan gelijk uit de droom helpen; multitasken bestaat niet. Als je multitaskt functioneert je brein hetzelfde als wanneer je een joint hebt gerookt.
Probeer maar eens om met je ene hand cirkels te maken op je bureau, terwijl je met je andere hand op je bureau tikt. Misschien lukt het je, maar het zal je veel moeite kosten. Het is hersenactiviteit die eigenlijk niet nodig is. Je kunt in plaats daarvan beter je mentale energie richten op één taak tegelijk. Niet alleen levert dit tijdswinst op, je maakt ook minder fouten.
Als je verstandig bent stop je vandaag nog met multitasken. In dit blog lees je waarom.
Multitasken werkt niet
Om te kunnen begrijpen waarom multitasken niet werkt, is het belangrijk om te weten hoe je brein werkt. Je zou je brein kunnen zien als een computer. Deze computer werkt met elkaar opvolgende processen, dus niet met parallelle processen die synchroon naast elkaar lopen.
Je brein doet eerst het een en dan het ander. Natuurlijk is het mogelijk om tegelijkertijd met je ogen te knipperen en adem te halen, maar als het aankomt op cognitieve taken, dan schakelt je brein af bij het combineren van twee of meer taken.
Als jij bezig bent met een taak, bijvoorbeeld het schrijven van een document, en je krijgt een telefoontje tussendoor, dan duurt het gemiddeld twintig minuten voordat je je weer volledig kunt concentreren op het schrijven van je document. En wist je dat je IQ met tien punten daalt als je brein wordt onderbroken door multitasken in de vorm van berichten, telefoontjes en mails die je taak onderbreken? Multitasken bestaat dus niet.
Multitasken niet goed voor je productiviteit
Uit een onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat je productiviteit met maar liefst 40% daalt als je van de ene naar de andere taak switcht.
Het zorgt er ook nog eens voor dat je zaken niet goed registreert in je brein. Dit blijkt uit onderzoek van Western Washington University. Kleine, triviale dingen sla je simpelweg niet op in je kortetermijngeheugen. Door de wetenschap wordt dit ‘inattentional blindness’ genoemd.
Voor het onderzoek liet de universiteit studenten al telefonerend over de campus lopen. Terwijl ze dit deden kwam er een paarse clown op een eenwieler al jonglerend voorbij. 75% van de studenten had de paarse clown niet geregistreerd. Bovendien maken we vier tot vijf keer zoveel fouten als we multitasken, volgens onderzoek van de Universiteit van Leeds.
Hoe kun je stoppen met multitasken?
De wetenschap is het erover eens, multitasken werkt niet en is ook nog eens slecht voor je mentale gezondheid. Maar hoe kun je nu stoppen met multitasken? We geven je een aantal tips.
Zet notificaties uit
Zet voor zover mogelijk al je notificaties en stoorzenders uit. Zorg ervoor dat je e-mail notificatie uitstaat, zet je telefoon op stil en vraag aan je collega’s of ze je de komende uren met rust willen laten.
Plan je agenda niet alleen vol met afspraken met anderen
Als jouw hele agenda vol staat met afspraken met anderen, dan kom je natuurlijk nooit aan je eigen taken toe. Plan daarom ook tijd voor jezelf in, zodat je ongestoord kunt werken aan die belangrijke opdracht. Zorg er dan ook gelijk voor dat dit ook te zien is voor je collega’s.
Maak communicatie afspraken
Is er iets wat dringend besproken moet worden, maar wil je je collega’s niet afleiden? Maak dan gebruik van Skype of iMessage om geruisloos met elkaar te kunnen communiceren. Zo kun je urgente zaken bespreken, zonder dat je jouw collega’s lastig valt.
Focus op belangrijke taken
Maak prioriteiten in je takenlijst en werk dit één voor één af. Het lijkt misschien verleidelijk om met kleine, simpele taken te beginnen, maar begin eens met die lastige taak of dat grote project.
Volg een cursus Time Management
Wil je leren hoe je je in een hectische omgeving kunt wapenen tegen alle afleidingen, verleidingen en onderbrekingen? Volg dan eens een Time Management cursus. Zo leer je om je te focussen op de taken die voor jou belangrijk zijn zonder het verliezen van je flexibiliteit.