Waarom zoeken we constant afleiding?

Waarom zoeken we constant afleiding?

Ons eigen gedrag goed praten; we houden ervan. Als we te veel tijd spenderen op social media of weer eens een complete serie bingewatchen op Netflix, dan is dat niet onze schuld. Social media en tv zijn nu eenmaal een enorme bron van afleiding. Maar is het echt zo dat je afgeleid wordt?

Of zoek je het zelf op? Wanneer je het zo druk hebt met je werk en je agenda bomvol staat met afspraken, dan ga je in de overlevingsstand. En hoe drukker je het krijgt, hoe meer je verlangt naar afleiding. Daarom kijken we ’s avonds gedachteloos naar kattenfilmpjes na een lange werkdag.

Waarom zoeken we afleiding?

We zoeken afleiding omdat we niet geconfronteerd willen worden met de realiteit. Deze afleiding vinden we in Netflix, Facebook, Instagram, YouTube en blogs. Door naar anderen te kijken hoeven we niet met ons eigen chaotische leven bezig te zijn. Het resultaat hiervan is dat we slecht voor onszelf zorgen. Het wordt dus tijd om dit patroon te doorbreken.

Nucleus accumbens

Die constante zoektocht naar afleiding wordt veroorzaakt door een primitief hersengebied in het brein; de nucleus accumbens. Dit is het hersendeel dat het hormoon dopamine produceert, een stof die je motiveert door naar beloningen te zoeken.

Vroeger kwamen dit soort beloningen in de vorm van voedsel, maar tegenwoordig komt het hersengebied in actie als we surfen op het internet, door onze timeline op Facebook scrollen, onze e-mails checken of een serie  bingewatchen op Netflix.

Continue een beloning

Bij deze vorm van afleiding zoeken krijg je steeds een beloning, namelijk informatie. Maar omdat je eindeloos informatie kunt blijven zoeken op het internet blijf je zoeken. Als je een berichtje krijgt op Facebook, of je een piepje hoort op je telefoon dat er een nieuwe e-mail binnenkomt, dan haalt je brein hier voldoening uit.

Deze voldoening duurt echter maar kort, misschien een paar seconden. Daarna wil je meer. Je blijft dus zoeken naar nutteloze informatie, als in een soort van reflex. Dit hersendeel wordt daarom ook wel het reflexbrein genoemd.

Waarom zoeken we constant afleiding?

Tips tegen het zoeken van afleiding

Wil je af van het continu zoeken naar afleidingen? Dan moet dat reflexbrein in ruststand gezet worden. Je doet dit door je te focussen op één taak tegelijk. Wanneer je jouw taak combineert met internetten of op je telefoon kijken, dan neemt het ‘oer hersendeel’ in je brein steeds de regie over.

Door alle stoorzenders uit te schakelen krijg je jouw hersenen in de focus stand en tem je het reflexbrein. Je kunt dit bereiken door je compleet af te zonderen, je telefoon uit te zetten en je volledige aandacht te richten op dat waar je mee bezig bent. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die je kunnen helpen om niet meer afgeleid te worden.

1. Identificeer afleiding

Weet jij wat jouw grootste afleiders zijn? Als je hier inzicht in hebt, dan kun je er iets aan doen. Als jij continu afgeleid wordt door Social Media, haal de apps dan van je telefoon af of zet je notificaties uit. Je kunt er ook voor kiezen om na 20 uur niet meer op je telefoon of laptop te kijken.

2. Verantwoordelijkheid nemen

Afspraken met je zelf maken is één ding, maar als je je er niet aan kunt houden dan schiet het nog niet op. Dus als jij met jezelf afspreekt dat je na 20 uur niet meer op je telefoon wilt kijken, laat dit ​dan ook weten aan de mensen om je heen. Zoek iemand die je hier verantwoordelijk voor kan houden, iemand die je kracht en steun geeft.

3. Leef in het moment

We noemden het hierboven al even; concentreer je op één taak tegelijk. Als je iets met volle aandacht doet, zonder daarbij na te denken over de toekomst, dan voel je veel meer harmonie en evenwicht in je dagelijkse leven. Doe je iets met aandacht, dan leef je meer in het hier en nu.

4. Zorg voor voldoende beweging

Iedere dag bewegen is erg belangrijk voor lichaam en geest. Dit betekent niet dat je elke dag een uur aan Crossfit moet gaan doen, je kunt het gewoon klein houden. Kies iets uit wat je leuk vindt om te doen, bijvoorbeeld een wandeling door de stad of een fietstocht door het park. Je kunt er ook voor kiezen om voor het slapen wat yoga oefeningen te doen.

5. Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk. Eet gezond, zorg voor voldoende slaap en neem af en toe een ontspannend bad. Doe iedere dag iets voor jezelf; je zult zien dat je hier rustiger van wordt en dat je minder op zoek gaat naar afleiding.

Vergelijkbare berichten